Aktuális

Megható történetek a kijevi önkéntesekről

Bár a hírekben főleg a barikádokon harcoló ukránokat látjuk, az önkéntes orvosok és segítők munkája is legalább olyan fontos, hiszen – mint mondják – az állami kórházak nem megbízhatók.

“A sebesültek kérik, hogy ne vigyék őket rendes állami kórházba, mert ott a hatóságok arcátlanul beavatkoznak az orvosok munkájába. Olyanokat hallgatnak ki, akiknek sürgős orvosi ellátásra volna szükségük, sőt ismeretlenek rabolnak el sérülteket a kórházakból” – idézik a tüntetőket ellátó orvoscsapat egyik szervezőjét a Maidan translations blogon, ahol szemtanúk facebookos beszámolóit is közzéteszik angol fordításban. Ebből válogattunk néhány részletet, amelyek bemutatják, milyen áldozatos munkát végeztek az orvosok és az önkéntesek a tüntetők által működtetett ideiglenes kórházakban.

Február 20.
“Este behoztak egy fiatal férfit a tábori kórházba, de hogy megmentsük, szükségünk volt valakire, aki ért a mikrosebészethez. A kórházban viszont nem volt egy ilyen orvos sem. Aztán érkezett egy ötvenes férfi, aki gyógyszereket hozott, és megkérdezte, nincs-e szükségünk egy mikrosebészre. Így gyorsan elkezdhettünk műteni, és végül megmentettük a fiú kezét. A kereskedőknek és a kijevi jótevőknek köszönhetően egy hónapra elegendő gyógyszerünk van. Minden doktor arra kért, hogy adjam át köszönetüket és elismerésüket a ukrán embereknek a bátorságukért és áldozatkészségükért, amivel a közös győzelemért küzdenek.”

Február 18–19:
“Egy nagyon jó barátom, egy fantasztikus sebész egész éjszaka operált, több tucat embert látott el, és elmondta, hogy ez soha nem sikerülhetett volna az önkéntesek nélkül. Tegnap este sajnos nem lehettem velük, de ott voltam a kórház konyhájában, és úgy éreztem, mintha egy kisebb életet leéltem volna az idő alatt. Ezek a fiatal fiúk, akik ott fekszenek összetörve, zúzódásokkal, duzzadt, lila sebekkel, égési sérülésekkel, a folyósokat is elfoglalják, és szégyenlik a kanülöket a karjukban, a meztelen lábaikat, és zavarba jönnek, ha az ember egy falat étellel kínálja őket.

Aztán jönnek ezek a középkorú, idősebb nők, akik egyre több és több ételt hoznak végeláthatatlan sorban, ételt, amibe belerakták a szívüket: leveseket húsgombóccal, borscsokat, pitéket, mind törülközőkbe vagy újságpapírba csomagolva, hogy minél melegebb maradjon. Vagy ezek a hallgatag fiatal lányok, akik fáradhatatlanul mossák a vért a hordágyakról. (…) Egy ismeretlen asszony krumplipürét és húst hozott, és mellé egy cetlit tett, amin az állt: »Kedves fiam, remélem, gyorsan felépülsz. Köszönöm a bátorságod, jó étvágyat!«”

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ha segíteni szeretnél
 A Magyar Vöröskereszt a 1359-es adományvonalán és bankszámlaszámán adománygyűjtést indított, hogy segítse az Ukrán Vöröskereszt humanitárius munkáját, melyet a Kijevben kitört zavargások sérültjeinek és közvetlen érintettjeinek megsegítésére végez. Mindenki, aki felhívja vagy az »adomany« szót elküldi a 1359-es vonalra, 250 forinttal járul hozzá az Ukrán Vöröskereszt térségben végzett humanitárius munkájához.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top