Aktuális

Pert nyertek a zuglói kunyhólakók

Fejenként 500 ezer forintot kaphat kártérítésként az a hat hajléktalan, akinek otthonát embertelen módon dózeroltatta el a zuglói önkormányzat.

A Város Mindenkié (AVM) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával polgári peres eljárást kezdeményeztek azok a hajléktalan emberek, akiket a zuglói önkormányzat jogtalanul lakoltatott ki 2011 októberében. A XIV. kerület Francia út és Egressy út kereszteződésénél lévő, a MÁV Zrt. tulajdonában álló területen évek óta életvitelszerűen tartózkodó emberek saját építésű kunyhóit a kerületi önkormányzat embertelen módon, minden eljárási szabályt megsértve, megfelelő előzetes értesítés nélkül számolta fel.

A bíróság most ítéletet hozott, és megállapította, hogy a zuglói önkormányzat megsértette a kunyhóban élő emberek emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait, amikor hatósági eljárás és hivatalos írásos tájékoztatás nélkül ledózerolta az otthonaikat. A bíróság ítéletében arra kötelezte az önkormányzatot, hogy írásban kérjen elnézést a jogszerűtlenül kilakoltatott emberektől, valamint fejenként 500 ezer forint és kamatai kártérítés megfizetésére kötelezte mind a hat felperes felé.

Pert nyertek a zuglói kunyhólakók

Az ítélet szerint az alperes anélkül járt el, hogy bármiféle szabályszerű eljárást indított volna, bármiféle jogorvoslati lehetőségről tájékoztatta volna a területen élőket. Konkrét határidőt sem jelölt meg, mely időpontig kell a területet elhagyniuk. Semmi nem jogosította fel arra, hogy önhatalmúlag elszállítsa a felperesek tulajdonát képező dolgokat, még akkor sem, ha azok jogellenesen kerületek a területre. A bíróság álláspontja szerint nyilvánvaló, hogy  csupán a hajléktalan emberek csoportjával szemben, az érdekérvényesítő képességük gyengeségét kihasználva járt el így az önkormányzat. A bontási munkálatokat az emberi méltóság megsértésével hajtották végre. “A felpereseket megalázó helyzetbe hozták, amikor végig kellett nézniük, hogy mindennapi tartózkodásra szánt dolgaikat akaratuk ellenére szemétként kezelik” – áll az ítéletben.

Forrás: avarosmindenkie.blog.hu
 
Forrás: avarosmindenkie.blog.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top