Aktuális

Így lehet rávenni egy gyereket a tanulásra

Lehet konferenciát szervezni az oktatási szegregációról, lehet alapítványok segítségével támogatni a roma fiatalok előrejutását, és mondhatja azt az általános iskola tanára: "Tanulj, mert ha nem vesznek fel középiskolába, semmi nem lesz belőled." Ezek fontos dolgok, de talán semmi nem lehet hatásosabb, mint ha egy barát rázza meg a vállunkat és kiált ránk – ráadásul olyan nyelven, amit nemcsak értünk, de szeretünk is.

A tudás hatalom – tudjuk ezt jól, de vajon tinédzserkorunkban is tudtuk? Akkor ezer más dolog érdekelt minket. Épp ezért csavart most egyet a szólamon a Roma Oktatási Alap, és A tudás 6alom címmel slamversenyt írt ki. Olyan háromperces videókkal lehet pályázni, melyek a tanulás fontosságáról szólnak. Végre egy életszerű, gyakorlatias, modern ötlet, ami tényleg képes megérinteni a tiniket. Néhány pályamű már be is érkezett.

“Azért kéne tanulni, ne tudjanak szapulni, ne kelljen mint szar a fűben lapulni”, “Kihúzhatnád a gödörből az egész nemzedéket, légy okosabb azoknál, akik lenéznek téged!”
ilyen mondatokat skandálnak-énekelnek-szavalnak roma fiatalok egymásnak:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top