Tafelspitz
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg marhafartő
• 1 fej vöröshagyma
• 6 szem burgonya
• 2 szál sárgarépa
• 1 db zellergumó
• 1 fej fokhagyma
• só
• őrölt szerecsendió
• 1 ek egész bors
• 2 szem borókabogyó
• 5 dkg vaj
• fél csokor petrezselyem
• 5 dkg frissen reszelt torma
A zöldségeket megtisztítjuk. 3-4 liter vízzel töltött lábosba tesszük a répát, a félbevágott zellert és az egész burgonyát, forraljuk. Amikor a víz majdnem felforrt, beletesszük a marhahúst, majd takarékra vesszük a lángot. Sót, borsot, borókabogyót, szerecsendiót adunk hozzá. Beletesszük a tisztított vöröshagymát, a megmosott, keresztben félbevágott fokhagymát. Amikor a burgonya megfőtt, óvatosan kivesszük, majd addig főzzük tovább a húst, míg teljesen megpuhul. A félretett főtt burgonyát tálalás előtt a vajon lepirítjuk, majd megszórjuk vágott petrezselyemmel. A felszeletelt főtt hús mellé tálaljuk a vele főtt sárgarépával és a friss reszelt tormával.
Tormás almaleves véres hurkával
Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kis fej vöröshagyma vagy 2 fej salotthagyma
• 2 db alma
• kevés vaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 6 szál kakukkfű
• só
• bors
• szerecsendió
• 2 dkg liszt
• 7,5 dl zöldségleves
• 2,5 dl főzőtejszín
• 3 dkg frissen reszelt torma
• 1 szál véres hurka
A tisztított hagymát és a meghámozott, magházuktól megfosztott almákat kockákra vágjuk, a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát, 5 szálnyi morzsolt kakukkfüvet, illetve a lisztet. Kicsit pirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel, és kb. 10 percig főzzük. A reszelt tormát és a tejszínt is beletesszük, felforraljuk, majd botmixerrel átturmixoljuk a levest. Sóval, borssal és kevés szerecsendióval fűszerezzük. A véres hurkát vajban 1 ágnyi kakukkfűvel fűszerezve ropogósra sütjük, majd szeletekre vágjuk, és a leveshez kínáljuk.
Käsespätzle (sajtos nokedli)
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg liszt
• só
• 10 dkg búzadara
• 3 tojás
• 3 dl főzőtejszín
• 20 dkg ementáli sajt reszelve
• 2 fej vöröshagyma
A lisztet, sót, tojást és a búzadarát kb. 2,5-3 dl vízzel elkeverjük, majd hagyjuk nagyjából 15 percet állni. A tésztát burgonyanyomóba kanalazzuk, és forrásban lévő sós vízbe nyomjuk. Megvárjuk, míg újra felforr a víz, majd egyszer átkeverjük, és a következő forrásnál leszűrjük a tésztát. Hideg vízzel leöblítjük. A tejszínt egy teflonserpenyőben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a tésztát. Megszórjuk a reszelt sajt felével, sózzuk, és lassú tűzön melegítjük, hogy a sajt elolvadjon és kicsit megpiruljon a serpenyő alján. Ezt a pirított részt gondosan mindig belekeverjük a tésztába. Egy másik serpenyőben a finomra vágott vöröshagymát kevés olajon lepirítjuk, és tálaláskor a kész tészta tetejére szórjuk a maradék sajttal együtt.
Sertéssült zsemlegombóccal
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertéscomb
• só
• bors
• őrölt kömény
• olaj
• 3 szál sárgarépa
• 1 db zellergumó
• 2 fej vöröshagyma
• 2 ek paradicsompüré
• 1 tk étkezési keményítő
A zsemlegombóchoz:
• 50 dkg kenyér
• 8 dkg húsos füstölt szalonna
• 1 dl tej
• 2 tojás
• 5 ek liszt
• fél csokor petrezselyem
A sertéshúst sózzuk, borsozzuk, majd köménnyel meghintjük. Egy lábosban kevés olajon minden oldalát nagy lángon elősütjük. Amikor a hús elvesztette a nyers színét, kivesszük a lábosból. A visszamaradt olajon megpirítjuk a megtisztított, szeletekre vágott sárgarépát, hagymát és zellert. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és együtt pirítjuk tovább, míg a paradicsompüré sötétbarna lesz. Ekkor visszatesszük a húst, majd annyi vizet öntünk rá, hogy félig ellepje, és fedő alatt 1 órát pároljuk. Megfordítjuk, ha szükséges, az elforrt vizet pótoljuk, és addig pároljuk, míg a hús teljesen megpuhul. A húst kivesszük, a párolólevét leszűrjük, lábosba öntjük. Hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert keményítőt, majd egyet forralunk rajta, és besűrítjük a mártást. A zsemlegombóchoz a kenyér héját levágjuk, majd a belét 1×1 cm-es kockára vágjuk. Sütőben aranybarnára pirítjuk. A megpirított kenyeret keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a kockára vágott, majd serpenyőben kipirított szalonnát. Ráöntjük a felforralt tejet, és lefedve tartjuk 3 percig. Ezután hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a vágott petrezselymet. A masszából jól összenyomkodva gombócokat formázunk, és sós forrásban lévő vízben kifőzzük őket. A felszeletelt sertéssült mellé tálaljuk.
Almás rétes vaníliaszósszal
Hozzávalók:
• 1 kg alma
• 1 citrom leve
• 15 dkg cukor
• 1 tk fahéj
• 2 ek étkezési keményítő
• 25 dkg leveles tészta
• 1 tojás a kenéshez
A vaníliaszószhoz:
• 5 dl tej
• 3 tojássárgája
• 10 dkg cukor
• 1 kk étkezési keményítő
• 1 csomag vaníliás cukor
Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, majd a gyümölcshúst apró kockákra vágjuk, ráfacsarjuk a citrom levét. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd lassú tűzön kicsit pároljuk az almát, míg levet enged. (Ügyeljünk arra, hogy az alma levét ne forraljuk el!) Ráöntjük a kevés vízzel elkevert keményítőt, és egyet forralva besűrítjük az almát. Félretesszük és hagyjuk kihűlni. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, rákanalazzuk a kihűlt tölteléket, a széleit behajtjuk, majd feltekerjük. A végét a felvert tojással bekenjük, hogy összeragadjon és sütés közben ne jöjjön szét. A tetejét is bekenjük a tojással, és 175 ˚C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A vaníliaszószhoz a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a keményítőt és 1 dl tejet. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a kikevert tojást, majd állandó kevergetés mellett, lassú tűzön felforraljuk. Amikor besűrűsödik, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, ezzel kínáljuk a felszeletelt rétest.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |