Aktuális

Varró Dani: Misi és a gyakorlatiasság

Másfél éves Jancsi fiam egyre makacsabb. Például mindenáron elölről-alulról akar fölmenni a csúszdán, hogy aztán lecsúszhasson. Hiába teszem én oda hátra a kis lépcsőhöz, hogy parancsolj, Jancsi, mássz föl, sőt még ha kifejezetten fel is rakom a lépcső tetejére, akkor is lemászik rükvercben juszt is, és szalad vissza a csúszda aljához, hogy onnan közelítsen. Eltántoríthatatlan a szándékától.

Nagyobbik fiam, Misi nem kevésbé makacs, de ő azért ennél gyakorlatiasabb. Benne már van belátás, felismeri azokat a harcokat, amelyeket nem nyerhet meg. Persze attól még nem adja fel, csak átrendezi a csapatait. Igyekszik az adott helyzethez igazodva előállni egy számára is elfogadható megoldással. Misi nagy problémamegoldó. Például. A múltkor Misi mindenáron klumpában akart óvodába menni.
Varró Dani: Misi és a gyakorlatiasság– De hideg van, megfázol! – mondtuk neki mi, józan szülők.
– De nem fázom meg – mondta Misi, mert azért alapjáraton ő is elég makacs, és már vette is fel a klumpáját.
– Tél van, Misi. Gumicsizma kell! – mondtuk neki szigorúan.
– De beleteszem a csizmába! – mondta erre találékonyan Misi, és így is tett. Belegyömöszölte a lábát a gumicsizmába, úgy, ahogy volt, klumpástul.
Szóval Misiben van belátás. Én úgy látom, hogy korához képest meglepően objektíven szemléli a világot. Egyszer például meglátott egy nehezen beazonosítható zöldséget az asztalon, és megkérdezte:
– Az mi?
– Cékla – mondta a feleségem.
– Cékla! – mondta Misi. – Az is finom, csak én nem szeretem.
Szeretem Misiben, hogy ilyen elfogulatlan. Meg azt is, hogy ahogy a gumicsizmás példából is kiviláglott, hajlik a kompromisszumra. Például egy látszólag kibékíthetetlen ellentét közöttünk, hogy én aggodalmaskodó vagyok, Misi ezzel szemben vakmerő. Imád cirkuszi mutatványokat bemutatni. A cirkuszi számai általában abból állnak, hogy felmászik valamire, ami nem stabil, de jó magasan van, és vagy billegni kezd rajta, mint egy kötéltáncos, vagy halált megvető bátorsággal leugrik.
– Óvatosan! – mondom én ilyenkor mindig ijedezve. – Misi, nagyon óvatosan!
Ezért Misi legutóbb, amikor felmászott egy magas és instabil bútor tetejére, így rikkantotta el magát:
– Most jön a nagyon óvatos cirkuszi mutatvány!
Misi gyakorlatias gondolkodását bizonyította az az eset is, amikor az unokatestvérével, Lencsivel játszottak valami kártyás játékot a nagymamánál. Az egyik kártyán egy tojás volt látható.
– Mi lesz a tojásból? – tette fel a kérdést a nagymama.
– Kiscsibe – mondta Lencsi ábrándosan.
– Rántotta – vágta rá gyakorlatiasan Misi.
Misi tehát igazán gyakorlatias kisgyerek. De azért a kíváncsisága és a kísérletezőkedve néha felülkerekedik a gyakorlatiasságán. Misi imád társasjátékozni, és általában a piros bábut választja ehhez, én pedig többnyire sárga szoktam lenni. De a múltkor váratlanul az alábbi nem túl praktikus javaslattal állt elő:
– Most játsszunk úgy, hogy én is kék vagyok, meg te is kék vagy!

Varró Dani: Misi és a gyakorlatiasságCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top