Aktuális

Ukrán válság: Putyin visszarendelte a katonai erőket

Elrendelte a rendkívüli hadgyakorlatok befejezését.

 Vlagyimir Putyin elnök utasítást adott kedden, hogy az orosz katonai egységek térjenek vissza eredeti állomáshelyükre a múlt héten elrendelt hadgyakorlatokról – közölte az orosz elnök szóvivője. Mint Dmitrij Peszkov szóvivő elmondta, miután az elnöknek, aki egyben hadsereg főparancsnoka is, jelentést tettek a hadgyakorlatok sikeres végrehajtásáról, a politikus elrendelte a csapatok visszatérését.

A rendkívüli harckészültségi ellenőrzés címén múlt szerdán indított hadmozdulatokban az ország Ukrajnával is határos nyugati, valamint közép-oroszországi katonai körzetéhez tartozó csapatok, illetve más katonai egységek vettek részt.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b2) Anatolij Szidorov tábornok, a nyugati katonai körzet parancsnoka (j) köszönti Szentpétervár közelében, ahova hadgyakorlat megtekintésére érkezett, Fotó: MTI/EPA/RIA
Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b2) Anatolij Szidorov tábornok, a nyugati katonai körzet parancsnoka (j) köszönti Szentpétervár közelében, ahova hadgyakorlat megtekintésére érkezett, Fotó: MTI/EPA/RIA

A csapatmozgásokat és a hadgyakorlatokat Moszkva előre bejelentette a NATO-nak, és azokról tájékoztatták az Oroszországban akkreditált külföldi katonai attasékat is. A kijelölt körzetekben az előzetes tervek szerint is március 3-ig bezárólag kellett végrehajtani a műveleteket. Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentése szerint a harckészültségi ellenőrzés során azt vizsgálták, hogy a hadsereg kijelölt egységei megfelelnek-e a terror-, közegészségügyi-, illetve járványveszély, valamint műszaki jellegű katasztrófa okozta válsághelyzetek esetére előírt elvárásoknak.

A hadmozdulatokra az ukrajnai hatalomváltás okozta belpolitikai feszültségek közepette és a dél-ukrajnai Krím félsziget orosz megszállásával egy időben került sor. Az orosz fegyveres erők az utóbbi napokban nagy erőket felvonultatva, egyetlen lövés nélkül átvették az ellenőrzést az orosz többségű és az orosz Fekete-tengeri Flotta egyetlen támaszpontjának helyet adó félszigeten. Közben – a nyugati hatalmak és az új ukrán vezetés tiltakozása ellenére – Moszkva folytatja nyomásgyakorlását az általa el nem ismert új kijevi hatalomra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top