Aktuális

Még melegebb telek elé nézünk

Európában a globális átlagnál nagyobb lehet a felmelegedés.

Európa nagy részén nagyobb lesz a felmelegedés a globális átlagnál, ha a földfelszíni hőmérséklet az ipari forradalom előtti szinthez képest két Celsius-fokkal emelkedik – derítették ki francia kutatók. Ha a globális átlagos hőmérséklet két Celsius-fokkal emelkedik, Észak- és Kelet-Európában ennél magasabbra fog szökni a hőmérséklet télen, Dél-Európában pedig nyáron, miközben Északnyugat-Európában – különösen Nagy-Britanniában – ennél alacsonyabb lesz a melegedés.

Dél- és Kelet-Európában, valamint az Ibériai-félszigeten nyáron a napi maximum-hőmérséklet 3-4 Celsius-fokkal emelkedhet, és Európa legmelegebb térségeiben jóval 40 Celsius-fok fölé kúszhat a hőmérő higanyszála. Az ilyen magas hőmérsékletek növelik a párolgást és a szárazság kialakulásának valószínűségét. Télen a napi maximum-hőmérsékletek több mint 6 Celsius-fokkal lehetnek magasabbak Skandináviában és Oroszországban.

A kutatásból kiderül, jelentősen nő a csapadék mennyisége Közép- és Észak-Európában télen, és Észak-Európában nyáron, a kontinens nagyobb részén extrém mennyiségű, hirtelen lehulló csapadékkal lehet számolni, ami növeli a már manapság is jelentős gazdasági következményekkel járó áradások kockázatát. E tekintetben csak Dél-Európa lesz kivétel, ahol csökkenni fog a csapadék átlagos mennyisége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top