Aktuális

Kompenzálást követelnek a szexuális erőszak áldozatainak

Nemzeti Tanácsot hozott létre Koszovó elnöke annak érdekében, hogy a délszláv háború alatt nemi erőszakot elszenvedett nők jogait végre elismerje az állam.

Pontosan tizenöt év telt el a koszovói háború óta, a szexuális erőszak áldozatait ért sérelmekről eddig mégsem esett érdemben szó. A jelek szerint ezen kíván változtatni Atifete Jahjaga elnökasszony. Kérése nagyon egyszerű: ismerjék el az áldozatokat ért sérelmeket, és kompenzálják az elszenvedett traumákat.

Koszovóban 2012 óta biztosít a törvény előnyöket a háborúban részt vett veteránok, illetve a háború következtében károsult áldozatok számára, ez azonban nem érinti a háborús nemi erőszak elszenvedőinek helyzetét.  Pedig az áldozatok száma Atifete Jahjaga szerint mintegy húszezer. A kérés elvi jogosságát ugyan senki sem vitatja, a törvény kiterjesztését minden hatóság támogatja, ennek ellenére magukról a konkrét költségvetési intézkedésekről a kormányon belül is vannak még viták.

A szociális és jóléti miniszter elmondása szerint a jogszabály ilyen jellegű megváltoztatása nem szerepel a költségvetési előrejelzésekben, valamint nem része a középtávú kiadási terveknek. Az áldozatok pontos számát pedig nem ismerik, ez “megakadályozza, hogy kiszámolják a módosítás esetleges hatását a költségvetésre” – tette hozzá. Az elnök asszony válasza érthető: a precíz adatok a téma érzékenysége miatt mellékesek, a “probléma akkor is teljes körű figyelmet érdemelne, ha csupán egyetlen áldozatról lenne szó”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top