nlc.hu
Aktuális
7 szuper reggeli a sztárbloggertől

7 szuper reggeli a sztárbloggertől

Egy ínycsiklandó reggeli és egy pohár kakaó – nem is kell hozzá több, hogy jól induljon a nap! Érdemes rá időt szánni és megörvendeztetni a családot az alábbi fogások valamelyikével, amikor adódik rá lehetőség. Vrábel Krisztina mutat 7 bevált receptet.

Hét szuper reggeli a sztárbloggertőlKakakós csiga

Hozzávalók 16 darabhoz:

•    50 dkg finomliszt,
•    1 dl tej,
•    1 dl natúr joghurt,
•    2 dkg friss élesztő,
•    csipet só,
•    3 ek. porcukor,
•    8 dkg vaj,
•    4 púpozott ek. kakaópor.

Keverjük el a langyos tejben az élesztőt. A lisztet keverjük el egy csipet sóval, a porcukorral, majd az élesztős tejjel, a joghurttal és 3 dkg nagyon puha vajjal. Adjunk hozzá annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy gyúrható tésztát kapjunk. Dagasszuk lágy tésztává. Hagyjuk kelni 1-1,5 órát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vékonyra a tésztát, majd egyenletesen kenjük meg a maradék puha vajjal, szórjuk meg a kakaóporral, és a rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint egy piskótatekercset. Szeleteljük fel a tekercset, helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, nyomkodjuk le őket laposra. Kelesszük további 30 percet. Közben a sütőt melegítsük elő 220 ˚C-ra, 15-20 perc alatt süssük készre a csigákat, porcukorral megszórva kínáljuk.

Hét szuper reggeli a sztárbloggertőlVajas kifli

Hozzávalók 16 darabhoz:

•    50 dkg finomliszt,
•    2,5 dl tej,
•    1 dl natúr joghurt,
•    2 dkg friss élesztő,
•    1 kk. só,
•    1 csapott ek. cukor,
•    8 dkg vaj.

Keverjük el a langyos tejben a cukrot és a morzsolt élesztőt. A lisztet keverjük el a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, a joghurtot és 3 dkg nagyon puha vajat. Ha szükséges, dolgozzunk bele még egy kevés vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. 8-10 perc alatt dagasszuk lágy tésztává. Letakarva hagyjuk kelni 1-1,5 órán keresztül. Ekkor lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük meg a maradék puha vajjal, és a rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint egy piskótatekercset, hogy duci hengert kapjunk. Konyharuhával letakarva kelesszük újabb 1 órát, utána nyújtsuk ki a tésztát szabályos téglalappá. Vágjunk belőle kisebb téglalapokat, majd ezekből háromszögeket. A háromszögeket sodorjuk fel kiflinek, helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, kelesszük újabb 30 percet. Közben a sütőt melegítsük elő 220 ˚C-ra. A kifliket spricceljük be hideg vízzel, szórjunk rájuk durva tengeri sót, majd tegyük a sütőbe sülni 15 percre.

Hét szuper reggeli a sztárbloggertőlMüzli házi vaníliás joghurttal

Hozzávalók 4 adaghoz:

•    3 dl natúr joghurt,
•    4 tojássárgája,
•    2,5 dl tej,
•    5 dkg kristálycukor,
•    1 rúd vanília kikapart magjai,
•    müzlikeverék ízlés szerint.

A vaníliarudat vágjuk hosszában ketté, késsel kapargassuk ki a magokat, adjuk a tejhez a rúddal együtt. Éppen csak forraljuk fel a tejet, utána vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 20 percet. A tojássárgájákat verjük habosra fehéredésig a kristálycukorral, majd fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet. A vaníliarudat vegyük ki belőle. Állandó keverés mellett forralva sűrítsük be a krémet, végül hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, keverjük el a natúr joghurttal. Müzlivel rétegezve tálaljuk.

Hét szuper reggeli a sztárbloggertőlPaprikás csirkesonka

Hozzávalók:

•    1 egész csirkemellfilé,
•    só,
•    frissen őrölt bors,
•    3 ek. olívaolaj,
•    3 ek.
•    őrölt pirospaprika.

A megmosott, szárazra törölt csirkemellet alaposan sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. Helyezzük tűzálló tálba, fedjük le alufóliával, és 40 perc alatt süssük át 220 ˚C-os sütőben. Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk 4-5 percet pihenni. Az őrölt paprikát szórjuk ki tálba, majd forgassuk meg benne a még meleg, szaftos csirkemellet úgy, hogy mindenhova egyenletesen tapadjon a paprika. Hagyjuk kihűlni, végül tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Másnap hajszálvékonyan szeletelhetjük.

Hét szuper reggeli a sztárbloggertőlZöldségterrine

Hozzávalók:

•    25 dkg cukkini,
•    25 dkg sárgarépa,
•    10 dkg brokkoli,
•    10 dkg leveles spenót,
•    2 gerezd fokhagyma,
•    4 egész tojás,
•    só,
•    frissen őrölt bors,
•    fél dl tej,
•    3 ek. olívaolaj.

A megtisztított, vékonyra csíkozott répát és cukkinit olívaolajon az aprított fokhagymával együtt, fedő alatt dinszteljük puhára. (Öntsünk alá egy kevés vizet a pároláshoz.) Sózzuk, borsozzuk, ha megpuhult, adjuk hozzá a kis rózsákra szedett brokkolit, ezt is pároljuk pár percet, majd a legvégén szórjuk bele a spenótot, ezt éppen csak fonnyasszuk meg a forró raguban. Ezután öntsük a keveréket félliteres szilikonos formába. A tojásokat keverjük el a tejjel, sóval, borssal, és öntsük a zöldségekre. 180 ˚C-os sütőben süssük szilárdulásig (kb. 40 perc), majd hagyjuk a formában kihűlni, ezután borítsuk tálra és hidegen szeleteljük.

Hét szuper reggeli a sztárbloggertőlSütőben sült tükörtojás fetával, spenóttal

Hozzávalók 4 adaghoz:

•    4 tojás,
•    4 szelet szezámmagos kenyér,
•    25 dkg feta sajt,
•    25 dkg leveles spenót,
•    2 gerezd fokhagyma,
•    só,
•    frissen őrölt bors,
•    olívaolaj.

A kenyeret kockázzuk fel, serpenyőben olívaolajban süssük ropogósra, adjuk hozzá az aprított fokhagymákat, majd a spenótot, ezt éppen csak fonnyasszuk meg. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítsük. Szedjük a keveréket tűzálló tálba, morzsoljuk rá a fetát nagyobb darabokban. Végül üssük rá a tojásokat, és 200-220 ˚C-os sütőben süssük 25-30 perc alatt készre.

Hét szuper reggeli a sztárbloggertőlGyümölcsös-krémsajtos bundás kenyér

Hozzávalók 4 adaghoz:

•    8 szelet toast kenyér vagy kalács,
•    20 dkg natúr krémsajt,
•    1 púpozott ek. áfonyalekvár,
•    10 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott),
•    2 egész tojás,
•    vaj a sütéshez.

A krémsajtot keverjük el a lekvárral. Kenjünk meg a kenyerek egyik felét az édes, gyümölcsös krémsajttal, szórjunk rájuk kevés gyümölcsöt, majd fordítsunk össze egy-egy szeletet. A tojásokat enyhén verjük fel egy mély tálban. Kb. 5 dkg vajat olvasszunk fel teflonserpenyőben, mártsuk meg a kenyereket a tojásban, és süssük mindkét oldalukat szép pirosra. 

Ez a cikk az eheti Nők Lapjában jelent meg. További írások az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top