Kakakós csiga
Hozzávalók 16 darabhoz:
• 50 dkg finomliszt,
• 1 dl tej,
• 1 dl natúr joghurt,
• 2 dkg friss élesztő,
• csipet só,
• 3 ek. porcukor,
• 8 dkg vaj,
• 4 púpozott ek. kakaópor.
Keverjük el a langyos tejben az élesztőt. A lisztet keverjük el egy csipet sóval, a porcukorral, majd az élesztős tejjel, a joghurttal és 3 dkg nagyon puha vajjal. Adjunk hozzá annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy gyúrható tésztát kapjunk. Dagasszuk lágy tésztává. Hagyjuk kelni 1-1,5 órát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vékonyra a tésztát, majd egyenletesen kenjük meg a maradék puha vajjal, szórjuk meg a kakaóporral, és a rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint egy piskótatekercset. Szeleteljük fel a tekercset, helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, nyomkodjuk le őket laposra. Kelesszük további 30 percet. Közben a sütőt melegítsük elő 220 ˚C-ra, 15-20 perc alatt süssük készre a csigákat, porcukorral megszórva kínáljuk.
Vajas kifli
Hozzávalók 16 darabhoz:
• 50 dkg finomliszt,
• 2,5 dl tej,
• 1 dl natúr joghurt,
• 2 dkg friss élesztő,
• 1 kk. só,
• 1 csapott ek. cukor,
• 8 dkg vaj.
Keverjük el a langyos tejben a cukrot és a morzsolt élesztőt. A lisztet keverjük el a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, a joghurtot és 3 dkg nagyon puha vajat. Ha szükséges, dolgozzunk bele még egy kevés vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. 8-10 perc alatt dagasszuk lágy tésztává. Letakarva hagyjuk kelni 1-1,5 órán keresztül. Ekkor lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük meg a maradék puha vajjal, és a rövidebbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint egy piskótatekercset, hogy duci hengert kapjunk. Konyharuhával letakarva kelesszük újabb 1 órát, utána nyújtsuk ki a tésztát szabályos téglalappá. Vágjunk belőle kisebb téglalapokat, majd ezekből háromszögeket. A háromszögeket sodorjuk fel kiflinek, helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, kelesszük újabb 30 percet. Közben a sütőt melegítsük elő 220 ˚C-ra. A kifliket spricceljük be hideg vízzel, szórjunk rájuk durva tengeri sót, majd tegyük a sütőbe sülni 15 percre.
Müzli házi vaníliás joghurttal
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 3 dl natúr joghurt,
• 4 tojássárgája,
• 2,5 dl tej,
• 5 dkg kristálycukor,
• 1 rúd vanília kikapart magjai,
• müzlikeverék ízlés szerint.
A vaníliarudat vágjuk hosszában ketté, késsel kapargassuk ki a magokat, adjuk a tejhez a rúddal együtt. Éppen csak forraljuk fel a tejet, utána vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 20 percet. A tojássárgájákat verjük habosra fehéredésig a kristálycukorral, majd fokozatosan öntsük hozzá a langyos tejet. A vaníliarudat vegyük ki belőle. Állandó keverés mellett forralva sűrítsük be a krémet, végül hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, keverjük el a natúr joghurttal. Müzlivel rétegezve tálaljuk.
Paprikás csirkesonka
Hozzávalók:
• 1 egész csirkemellfilé,
• só,
• frissen őrölt bors,
• 3 ek. olívaolaj,
• 3 ek.
• őrölt pirospaprika.
A megmosott, szárazra törölt csirkemellet alaposan sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. Helyezzük tűzálló tálba, fedjük le alufóliával, és 40 perc alatt süssük át 220 ˚C-os sütőben. Ezután vegyük ki a sütőből, hagyjuk 4-5 percet pihenni. Az őrölt paprikát szórjuk ki tálba, majd forgassuk meg benne a még meleg, szaftos csirkemellet úgy, hogy mindenhova egyenletesen tapadjon a paprika. Hagyjuk kihűlni, végül tegyük a hűtőszekrénybe egy éjszakára. Másnap hajszálvékonyan szeletelhetjük.
Zöldségterrine
Hozzávalók:
• 25 dkg cukkini,
• 25 dkg sárgarépa,
• 10 dkg brokkoli,
• 10 dkg leveles spenót,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 4 egész tojás,
• só,
• frissen őrölt bors,
• fél dl tej,
• 3 ek. olívaolaj.
A megtisztított, vékonyra csíkozott répát és cukkinit olívaolajon az aprított fokhagymával együtt, fedő alatt dinszteljük puhára. (Öntsünk alá egy kevés vizet a pároláshoz.) Sózzuk, borsozzuk, ha megpuhult, adjuk hozzá a kis rózsákra szedett brokkolit, ezt is pároljuk pár percet, majd a legvégén szórjuk bele a spenótot, ezt éppen csak fonnyasszuk meg a forró raguban. Ezután öntsük a keveréket félliteres szilikonos formába. A tojásokat keverjük el a tejjel, sóval, borssal, és öntsük a zöldségekre. 180 ˚C-os sütőben süssük szilárdulásig (kb. 40 perc), majd hagyjuk a formában kihűlni, ezután borítsuk tálra és hidegen szeleteljük.
Sütőben sült tükörtojás fetával, spenóttal
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 4 tojás,
• 4 szelet szezámmagos kenyér,
• 25 dkg feta sajt,
• 25 dkg leveles spenót,
• 2 gerezd fokhagyma,
• só,
• frissen őrölt bors,
• olívaolaj.
A kenyeret kockázzuk fel, serpenyőben olívaolajban süssük ropogósra, adjuk hozzá az aprított fokhagymákat, majd a spenótot, ezt éppen csak fonnyasszuk meg. Sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítsük. Szedjük a keveréket tűzálló tálba, morzsoljuk rá a fetát nagyobb darabokban. Végül üssük rá a tojásokat, és 200-220 ˚C-os sütőben süssük 25-30 perc alatt készre.
Gyümölcsös-krémsajtos bundás kenyér
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 8 szelet toast kenyér vagy kalács,
• 20 dkg natúr krémsajt,
• 1 púpozott ek. áfonyalekvár,
• 10 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott),
• 2 egész tojás,
• vaj a sütéshez.
A krémsajtot keverjük el a lekvárral. Kenjünk meg a kenyerek egyik felét az édes, gyümölcsös krémsajttal, szórjunk rájuk kevés gyümölcsöt, majd fordítsunk össze egy-egy szeletet. A tojásokat enyhén verjük fel egy mély tálban. Kb. 5 dkg vajat olvasszunk fel teflonserpenyőben, mártsuk meg a kenyereket a tojásban, és süssük mindkét oldalukat szép pirosra.
Ez a cikk az eheti Nők Lapjában jelent meg. További írások az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |