Aktuális

Sorvezető környezettudatos lakásfelújítóknak

Egy lakásfelújítás tervezgetésekor ma már az is fontos szempont, hogy ne csak szép és időtálló, de környezetbarát és energiatakarékos is legyen az újjávarázsolt otthon. Ha körültekintően mérjük fel az ingatlant és a rendelkezésre álló technológiák piacát, akkor egy "zöld" szemléletű renoválás már rövid távon is sokat takaríthat meg a pénztárcánknak és az egészségünknek egyaránt.

1. Döntsd el, mit akarsz

Sorvezető környezettudatos lakásfelújítóknak

 

Amikor egy reggel arra ébredsz, hogy a lakással már tényleg kéne valamit kezdeni, az első és legfontosabb dolog, amit tisztáznod kell, hogy csupán egy szépészeti beavatkozásról vagy pedig mélyreható felújításról legyen szó? Ebben a döntésben segít, ha tudod, hogy mi a hosszú távú terved a lakással. Ha szeretnél benne megöregedni, akkor alaposabb, drágább átalakításokban is gondolkodhatsz, de ha belátható időn belül költöznél vagy bérbe adnád az ingatlant, akkor mindenképpen a piaci racionalitások szerint kell dönteni. Ez utóbbi esetben mérd fel, hogy a renoválás előtti állapotban mennyit lehet legfeljebb kérni a lakásért, és mennyi a maximum, amit az aktuális ingatlanpiaci viszonyok között az átalakítás után kaphatsz. A két összeg közötti különbség fordítható felújításra.

2. Állíts fel sorrendet és kalkulálj!

A második lépés, hogy számba veszed a korszerűsítendő területeket és fontossági sorrendbe állítod őket. Például így: energiahatékonyság fejlesztése, műszaki állapot (víz- és villanyvezetékek, falak stb.) javítása, térbeosztás megváltoztatása, biztonsági szint emelése, esztétikai elemek modernizálása stb. Ezután az egyes területeken konkretizáld a teendőket, és készíts mindről egy előzetes kalkulációt. Majd a végén nézz rá a netbankon az egyenlegedre és a lista hátuljáról visszafelé haladva húzogasd ki azt, amire már nem jut pénz.

3. Kutasd fel a Mestert!

Amikor nagyjából egyensúlyba kerültek a vágyaid és a bankszámlád, akkor kezdd el a megmaradt pontokat részleteiben is kidolgozni környezettudatos hozzáállással. Azt meg hogyan? – kérdezhetnéd. Az igazán környezettudatos lakásfelújítás lényege, hogy a lehető legkevesebb energiát felhasználva, környezetbarát anyagok beépítésével egy energiatakarékos, barátságos, testi és lelki egészséget szolgáló otthont teremtünk magunk köré. Tehát még egyszer: környezetkímélő anyagok és technológiák használatával… Hiába jó a szigetelés arra, hogy megfogja a fűtésköltséget, ha olyan szigetelőanyagot használsz, ami mondjuk mérgező, lassan bomlik el, vagy egyéb, környezetvédelmi szempontból káros tulajdonságai vannak.

Sorvezető környezettudatos lakásfelújítóknak

 

Itt kerül a képbe a Mester, aki segít eligazodni jó és rossz között. Kivitelezőt csak azután szabad választani, ha magadban letisztáztad, hogy milyen célból és mit szeretnél felújítani a lakáson, és elhatároztad, hogy márpedig ezt környezettudatosan hajtod végre. Környezettudatos kivitelezéshez elkötelezett, “zöld fejű” szakemberrel kell dolgoztatni, aki maga is fontosnak tartja, hogy a megfelelő anyagokat építse be, és jól ismeri a hozzájuk tartozó szabványokat, előírásokat és tanúsítványokat. Mert lehet, hogy te kitaláltad, hogy parafával borítod majd a gyerekszoba padlóját, mert az milyen szép és természetes dolog, de a te ökoszemléletű szakembered fel fogja hívni a figyelmed arra, hogy ennek a kezelőfestéke és lakkja egyáltalán nem környezetbarát. Apropó… a jó mesterember arról ismerszik meg, hogy jótállást, számlát és referenciákat ad. Akinek ilyen nincs, azzal ne is foglalkozz, mert csak extra időt és pénzt fog felemészteni a dolog. Legjobb, ha ismerős ajánlására keresel fel valakit.

4. Tervezzétek át az egészet együtt!Sorvezető környezettudatos lakásfelújítóknak

Tehát kutasd fel a célra legalkalmasabb alvállalkozó(ka)t, és környezettudatos szempontból vitasd meg vele a terveid. Sok mindenen kell majd változtatnod valószínűleg, de hát te sem tudhatsz
mindent előre. Ezért van ő. Mérjétek fel együtt a lakást: készítsetek hőtérképet, kutassátok fel a hőhidakat, és azokat a pontokat, ahol télen kiszökik a meleg. Vitasd meg vele, hogy milyen árnyékolástechnikát válassz, hogy ne kelljen nyáron folyton a légkondit berregtetned. Beszéljétek át, hogy milyen festéket használj a falra: ha a szokásos diszperzit helyett azt válaszolja, hogy biomészfestéket vagy földfestéket kenj fel, akkor biztosan emberedre akadtál, ha pedig az a tanácsa, hogy színezz erős festőnövényekkel, akkor kifogtad a Tökéletes Környezettudatos Mestert.

 

5. Most már fejezd be, ha belekezdtél

Úgy számolj az időddel, hogy magadnak is részt kell venned a munkálatokban. Persze nem neked kell rakni a csempét, de jelen kell lenned, amikor rakják, hogy a dolog olyan legyen, amilyennek megálmodtad. A legtapasztaltabb szakember is félreérthet dolgokat, és jobb, ha munka közben derül ez ki, mint utólag. Ha generálkivitelezőt is megbíztál – ami kb. 10 százalékos többletköltséget jelent, de jó ötlet, hiszen nem neked kell összeszervezni a különféle brigádok munkáját –, akkor is tartsd rajta a szemed a dolgokon, hiszen tudod: a gazda szemétől lesz formás a lakásfelújítás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top