Aktuális

A nők szavazataiért versengenek az elnökjelöltek Afganisztánban

A tálibok uralma alatt kiszolgáltatottá tett és a közélettől teljesen eltiltott nőket többféle stratégiával próbálják bevonni a politikai folyamatokba az elnökjelöltek.

Szokatlan módon a női szavazók kegyeiért küzdenek az április ötödikén esedékes elnökválasztás közeledtével a jelöltek a konzervatív, erősen patriarchális és iszlamista hagyományokkal rendelkező Afganisztánban. A 70 éves Zelmai Raszul volt külügyminiszter például az 57 éves politikusnővel, Habiba Szarabival közösen kampányol. Szarabi korábban Afganisztán első női kormányzója volt, jelenleg pedig az elnökhelyettesi tisztségre pályázik, amit eddig még nem töltött be nő.

Afganisztánban a női jogokért vívott küzdelem fáradságos munka, és többen attól tartanak, hogy a nemzetközi katonai kontingens év végén esedékes kivonulása után az eddig elért eredményeknek is búcsút mondhatnak az aktivisták.

Csalásoktól tartanak

Az afgán nők szavazati jogát az alkotmányban rögzítették az után, hogy az Egyesült Államok vezette katonai erőknek 2001 végén sikerült megbuktatniuk a tálib rezsimet, amely korábban kitiltotta a nőket az iskolákból, a közéletből, a munka világából, és kötelezővé tette számukra a burka viselését. A nők szavazati jogainak érvényesítése azonban eddig nem ment zökkenőmentesen. Az ország keleti és déli tartományaiban, például Kandahár és Helmand területén, ahol továbbra is erős a tálibok befolyása, az előző szavazások alkalmával a tálib fegyveresek erőszakkal fenyegették meg azokat a nőket, akik az urnákhoz akartak járulni.

2009-ben, a korábbi elnökválasztás idején az afgán asszonyok jelentős része ugyan regisztráltatta magát a hatóságoknál, a szavazásra jogosító kártyájukat azonban a legtöbben inkább férfi hozzátartozóiknak adták, akik így – a választások lebonyolítását végző tisztségviselők és a rendőrség elnéző magatartása mellett – több szavazatot adhattak le.

Jelöltfeleség kampánykörúton

Az esetleges választási csalások mellett továbbra is fennáll az öngyilkos merényletek és támadások veszélye, így a rendőrség az áprilisi választásokon kivétel nélkül mindenkit átvizsgál, aki a szavazóhelyiségbe lép. Összesen 13 ezer nőt képeznek ki a női választók átkutatására. Sokak szerint azonban ez a szám nem lesz elegendő, és ez eltántoríthatja a szavazástól a nőket.

Olyannyira előtérbe került a női szavazatok kérdése, hogy az elnökválasztáson egyik esélyese, Asraf Gáni neves közgazdász felesége választási kampánykörútra indult Afganisztánban. Ez rendkívül szokatlan eseménynek számít egy olyan országban, ahol a jelenlegi elnök neje szinte soha nem mutatkozik a nyilvánosság előtt.

Az országban jelenleg önkéntesek járják a falvakat és a városokat, hogy tájékoztassák a nőket a politikai kérdésekről és arról, hogy a voksoláson való részvétel hogyan teheti jobbá az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top