Mátrai borzas palócos zöldsalátával
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertéskaraj (csont nélkül),
• só, bors,
• 20 dkg burgonya,
• 6 tojás,
• 20 dkg liszt,
• 5 ek. + 5 dl tejföl,
• olaj vagy zsír a sütéshez,
• 2 fejes saláta,
• 20 dkg szalonna,
• 2 ek. tárkonyecet,
• 2 szál friss rozmaring
A sertéskarajt felszeleteljük, sóval, borssal ízesítjük. A megtisztított, lereszelt burgonyát a felvert tojással, 15 dkg liszttel, az 5 evőkanál tejföllel és kevés vízzel összekeverjük (sűrű palacsintatészta állagú legyen). A hússzeleteket a maradék lisztbe mártjuk, utána a masszába forgatjuk, és meleg, de nem túl forró zsiradékban kisütjük. A fejes salátákat megmossuk, az apróra vágott szalonnát serpenyőben megpirítjuk. A szalonnát az 5 dl tejfölhöz keverjük, sóval, borssal, a tárkonyecettel és a vágott rozmaringgal ízesítjük, majd tálaláskor a salátára öntjük, és a hús mellé kínáljuk.
Kolbászos káposzta
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg sertéslapocka,
• 80 dkg savanyú káposzta,
• 2 fej vöröshagyma,
• 4 gerezd fokhagyma,
• 3 db babérlevél,
• 4 ek. mangalicazsír,
• só,
• fél kk. őrölt kömény,
• 3 szál rozmaring,
• 2 tk. fűszerpaprika,
• 1 darab TV-paprika,
• 2 szál újhagyma,
• 30 dkg sütnivaló kolbász
A sertéslapockát apró kockára vágjuk, a káposztát, ha szükséges, egyszer átmossuk. A finomra vágott hagymát 3 evőkanál mangalicazsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a babérlevelet és az aprított fokhagymát, majd beletesszük a kockára vágott sertéslapockát. Megszórjuk őrölt köménnyel és a vágott rozmaringgal. Amikor a hús kifehéredett, megszórjuk fűszerpaprikával, jól elkeverjük, felengedjük kevés vízzel, sóval ízesítjük, és fedő alatt pároljuk. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a savanyú káposztát, az egészet készre pároljuk, majd apróra vágott paprikát és újhagymát keverünk hozzá. Tálaláskor a maradék mangalicazsíron tepsiben (180 ˚C-on 20-25 perc alatt) megsütött kolbászt teszünk a tetejére.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertésszűz,
• 5 gerezd fokhagyma,
• 3-4 ek. sűrített paradicsom,
• só,
• egy-egy db sárga, piros és zöld kaliforniai paprika,
• szál újhagyma,
• ek. vaj,
• 6 ek. mangalicazsír,
• 80 dkg burgonya
A sertésszüzet kockára vágjuk, 2 evőkanál forró zsírban jól megpirítjuk, sóval ízesítjük, majd megszórjuk az aprított fokhagymával, az apróra vágott színes paprikával, a felkarikázott újhagyma felével, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Összeforraljuk, beleteszünk 1 evőkanál vajat. A megtisztított, kockára vágott burgonyát megfőzzük, leszűrjük, majd a 4 evőkanál zsíron és a maradék vajon megpirítjuk, megszórjuk a maradék újhagymával. Tálaláskor a ragut a burgonyára halmozzuk, de össze is keverhetjük vele.
Konfitált cigánypecsenye
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertéstarja,
• 20 dkg húsos szalonna,
• kb. 1 kg mangalicazsír,
• 3 db babérlevél,
• 4 szál kakukkfű,
• 8 gerezd fokhagyma,
• só,
• 1 ek. paradicsompüré,
• 3 dl húsalaplé (helyettesíthető vízzel),
• 60 dkg burgonya
A sertéstarját ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, tepsibe helyezzük, és annyi olvasztott mangalicazsírt öntünk rá, hogy a húst ellepje. Beledobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a megtisztított fokhagymagerezdeket, sóval ízesítjük, majd 100 ˚C-os sütőben szép lassan puhára konfitáljuk (kb. 2 óra alatt). A megpuhult húst kiszedjük a zsírból. Egy serpenyőben 3 evőkanálnyi sült zsírt melegítünk, beletesszük az összenyomott sült fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, sózzuk, majd felengedjük az alaplével (vízzel), és szósz sűrűségűre forraljuk. Beletesszük a hússzeleteket. A konfitáló zsírt leszűrjük, egy másik serpenyőbe teszünk belőle 5 evőkanálnyit, majd megpirítjuk benne az előzőleg megtisztított, cikkekre vágott, megfőzött, majd leszűrt burgonyát. A szalonnát bevagdaljuk (taréj formájúra), és 180 ˚C-os sütőben megsütjük. Tálaláskor a burgonyára helyezzük a húsokat, a tetejére pedig a szalonnát.
Bácskai rizses hús
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertéslapocka,
• 4 ek. mangalicazsír,
• 3 fej vöröshagyma,
• 4 gerezd fokhagyma,
• só,
• 2 ek. fűszerpaprika,
• 35 dkg rizs,
• 2 db paradicsom,
• 2 szál újhagyma,
• 2 db TV-paprika
Az apróra vágott vöröshagymát a mangalicazsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott sertéslapockát, az aprított fokhagymát, az apró kockára vágott paprika és paradicsom háromnegyedét. Sózzuk, és addig pirítjuk, amíg a hús leve elfő. Ezután megszórjuk a fűszerpaprikával, jól elkeverjük, és felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Fedő alatt készre pároljuk, ha elfövi a folyadékot, folyamatosan pótoljuk. Tálaláskor a főtt rizshez keverjük, majd belekeverjük az aprított újhagymát, illetve a maradék apróra vágott paradicsomot és paprikát.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
|