Aktuális

A profi modellipar nem más, mint gyerekmunkások kihasználása?

Ami a nemzetközi modelliparban történik, az a gyermekmunkával, emberkereskedelemmel határos - állítja Jennifer Sky, egykori tinimodell.

Jennifer Sky tizenöt évesen hagyta el kisvárosi otthonát, hogy Tokióban modellként váltsa valóra az amerikai álmot. Tizenhét évesen modellkarrierje csúcsára érve New Yorkban az akkor menő Sassy magazin címlapjáról mosolygott a világra. Az életörömöt addigra azonban jórészt már kipréselték belőle. 

A profi modellipar nem más, mint gyerekmunkások kihasználása?Modellből színésszé vált, és különféle sorozatokban tűnt fel. Szerepelt a Xena, a Buffy, a vámpírok réme, a CSI epizódjaiban is.

Sky most harminchét éves, és új célt talált.  A szépség- és divatipar ellen, a fiatal modellekért harcol.

Jennifer, mint a fiatal modellek jogaiért küzdő aktivista úgy érzi, ő a magányos hang, mely arról beszél, hogy mi is történik a szépségipar által beszippantott gyerekekkel. Az állításai nyilván nagyon sarkosak, de egy aktivistától ez nem olyan meglepő, ráadásul sokan számolnak be hasonló tapasztalatokról, mint ő.

Saját “élményei” alapján úgy tartja, ami vele és számtalan társával történt és történik, az az emberkereskedelemmel határos. Érdekes felvetés. Vékony a határvonal a gyermekmunka, és a tinilányok kifutón dolgoztatása, legális “futtatása” között – állítja. Amikor a test az árucikk, hol a határ? – kérdi. A napokban újra megvádolták a divatipar dédelgetett rosszfiúját, Terry Richardsont, és a nagyon fiatal lányok ellen elkövetett szexuális abúzus valószínűleg nemcsak az ő stúdiójában lehet mindennapos, és büntetlenül megúszható.

A téma tabu, a modelleknek ráadásul érdekvédelme sem létezik. Míg színészként Sky tapasztalhatta, hogy a szakszervezet gondosan védte őt és társait, és kínosan ügyelt rá, hogy betartsanak minden munkavédelmi és egyéb előírást, a modellek jogaira senki nem vigyáz sem itthon, sem máshol.

A profi modellipar nem más, mint gyerekmunkások kihasználása?“Ha egy modellt felkérnek, hogy pózoljon sziklák tetején, fel kell, hogy másszon. Annak ellenére, hogy nem egy sziklamászó, csak egy modell, aki valószínűleg nem evett három napja. Hiába ígérték neki, hogy nem kell topless fotózkodnia, ha a helyszínen mást parancsolnak neki, nincs visszaút. Ha beteg, betegen dolgozik” – meséli az aktivista, akinek tapasztalatai szerint a táplálkozási zavarok is kemény sápot szednek a szépségnek ezen illúziókkal terhelt fellegvárában. A modellek, hogy súlyukat tartsák, szerinte akár gyapotgolyót esznek, melyet narancslébe mártanak. Ez teltségérzetet okoz, ugyanakkor a gyapot lebomlik, így nem hízlal. Sokan cáfolják, de ő azt mondja, mindennaposak a drog- és gyógyszerfüggőségi problémák is.

Sky állítja, az ő küzdelme elsősorban a gyerekmunkáról szól. “A modellszakma külföldre küldi, és gyerekkorukat ellopva használja modelljeit. A fiatalság árucikk, méghozzá értékes. Profi modellek feszítenek a címlapokon, tizennégy, tizenöt évesen. Egy Sky korabeli nő rég öregnek számít. A fiatalság mítoszát, amíg tudják, photoshoppal tartják fent, aztán a modell szavatossága lejár. Az “idősebb” nők, a “nőnek kinéző nők” bőre nem tökéletes, nem makulátlan, nem olyan, mint egy tinilányé. Vagyonok forognak, kamaszlányok kamaszlányok után kerülnek bele a modellszakma örvényébe. Sky azt mondja, csak kevesen ússzák meg sérülés nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top