Aktuális

A 67 leggazdagabb ember annyiból él, mint a világ szegényebb fele

Ha a hatvanhét leggazdagabb ember lemondana a vagyonáról, az megoldhatná a szegénység gondját a világ felén.

Elképesztő adat: a világ hatvanhét leggazdagabb embere akkora vagyon fölött rendelkezik, mint a Föld lakosságának szegényebbik fele – mutatott rá szerdán az Oxfam Washingtonban közzétett jelentésében. Vagyis mindössze hatvanhét ember jól tudná lakatni a világ éhező részét! Érdekes, hogy milyen igazságtalan világban élünk, és hogy mennyire sok múlik azon, hogy hová születünk. Persze, létezik szerencse meg egyéni küzdelem, de azért a sors alapjaiban determinál minket: bizonyos közegekből tízezerből egy embernek, ha sikerül kitörnie.

“A szélsőséges egyenlőtlenségek növekednek” – erősítette meg a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő, nagy-britanniai székhelyű nemzetközi szervezet, s felszólította a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) és a Világbankot, hogy lépjenek fel a jelenség ellen.
Az IMF és a Világbank ezen a héten Washingtonban tartja közgyűlését, és az Oxfam szerint a szervezeteknek a retorikán túl a tettek mezejére kellene lépnie ahhoz, hogy megpróbálják mérsékelni a vagyoni szakadékot. A Világbank korábban célul tűzte ki, hogy negyven százalékkal növelni kell a világ legszegényebbjeinek bevételeit.

Nehéz persze elképzelni, hogy ez hogyan lehetséges, hiszen a világ ezekre a törvényszerűségekre épül: nagy gazdasági folyamatokba nem könnyű annyira “belenyúlni”, hogy az átütő eredményt hozzon. Aki pedig a hatvanhét jómódú között van, nyilván nem is érzi annyira igazságtalannak ezt a világot.

Mindenesetre az Oxfam úgy véli, hogy a két szervezetnek változtatnia kellene a tagállamoknak tett ajánlásain és velük szembeni politikáján, és bizonygatta az egészségügy és az oktatás terén végrehajtott befektetések előnyeit. “A multinacionális vállalatok adózási és pénzügyi stratégiája mélyíti a szakadékot szegények és gazdagok között” – tették hozzá. A Valutaalap pedig hagyományosan a deficit és a közkiadások csökkentésében hisz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top