Aktuális

Kisebb otthonokban helyezik el a pszichiátriai betegeket

A szentesi pszichiátriai otthon modernizálásának megkezdésével elindult az a folyamat, amelynek során a jövő év végéig 6 tömegintézményt cserélnek fel kisebb lakócentrumokkal, önálló életvitelre lehetőséget adó lakásokkal.

A 90 beteget gondozó, lerobbant szentesi intézmény helyett egy 25 személyes lakócentrumot, négy 12 személyes lakóotthont és több 4-5 embernek otthont adó lakást alakítanak majd ki, a beruházás költsége 1 milliárd forint – írja a Magyar Nemzet.

A lakócentrumok a legsúlyosabb állapotúakat gondozzák majd. A lakóotthonokban is lesz szakszemélyzet, de nem lesz rá szükség a nap 24 órájában. A kisebb lakásokban a legenyhébb problémákkal küzdőket helyezik el, akik így esélyt kapnak az önálló életvitelre.

Az első ütem – amelyre 6 milliárd forintot költenek a jövő év végéig – 6 tömegintézményt érint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Somogyban, Bács-Kiskunban és Heves megyében. Amint összeül az új kormány, megkezdik a következő ütem előkészítését. Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár elmondása szerint a pszichiátriai betegek foglalkoztatására is nagyobb hangsúlyt helyeznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top