nlc.hu
Aktuális
7 recept a tökéletes anyák napi menühöz

7 recept a tökéletes anyák napi menühöz

Május első vasárnapja az édesanyáké, megérdemlik, hogy finom falatokkal is kedveskedjünk nekik. Ruprecht László séf és Hernyák Tomi borász ajánlanak néhány ínycsiklandó fogást az ünnepi ebédhez.

Kényeztessük az édesanyákat!Hamis stíriai metélt eperrel

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg széles metélt
• só
• 6 ek cukor a mártáshoz + 1 ek cukor a kifőzéshez
• 5 egész tojás, szétválasztva + 5 tojássárgája
• 1 vaníliarúd kikapart magjai
• 5 dl tejföl
• 50 dkg túró
• 1 ek vaj+ 1 ek búzadara a tepsihez
• 40 dkg eper
• 1 ek méz

A tésztát sóval és 1 evőkanál cukorral ízesített vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Közben a 10 tojássárgáját a 6 evőkanálnyi cukorral és a vanília kikapart magjaival kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a túrót. A kifőtt, kicsit lehűtött tésztát összeforgatjuk a mártással, hozzáadjuk az 5, kemény habbá vert tojásfehérjét, és kivajazott, búzadarával megszórt tepsibe simítjuk. 160  ̊C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Az epret a mézzel meglocsoljuk, és a felkockázott desszert tetejére halmozzuk.

Kényeztessük az édesanyákat!Sonkás sajtkrémmel sült paradicsom

Hozzávalók 4 személyre:
• 12 nagyobb paradicsom
• só, bors
• 10 bazsalikomlevél
• 1 tojássárgája
• 30 dkg natúr krémsajt
• 10 dkg füstölt sonka
• 3 szál kakukkfű
• 1 tk dijoni mustár
• 2 ek olívaolaj

A paradicsomok felső harmadát “lekalapozzuk”, kimagozzuk. Borsozzuk, az aprított bazsalikommal megszórjuk a belsejét. A krémsajtot összekeverjük 1 tojássárgájával, az apróra vágott sonkával, a morzsolt kakukkfűvel, a dijoni mustárral és sóval, majd a kimagozott paradicsomokba töltjük. Sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsibe helyezzük őket, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 3-4 percig sütjük. Pirítóssal tálaljuk.

Kényeztessük az édesanyákat!Zöldségkrémleves zöldfűszeres túrógombóccal

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 szál zsenge répa (30 dkg)
• 2 zsenge karalábé
• 3 szál újhagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 20 dkg zöldborsó
• 1 csokor petrezselyem
• 8 zsályalevél
• só, fehér bors
• 4 ek vaj
• fél dl száraz fehérbor
• 1 liter zöldségalaplé vagy víz
• 1 tk római kömény
• 2,5 dl főzőtejszín

A gombóchoz:
• 25 dkg túró
• 3,5 dkg búzadara
• 1 nagy tojás
• fél csokor snidling

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát, karalábét feldaraboljuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. 2 evőkanál vajat melegítünk egy serpenyőben, beledobjuk az aprított zöldségeket és a zöldborsót, hozzáadjuk az aprított petrezselyem felét és a zsályát, sózzuk. Felengedjük a fehérborral, amikor elpárolgott az alkohol, felöntjük a zöldségalaplével vagy vízzel, ízesítjük a római köménnyel, majd addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Az egészet összeturmixoljuk, utána megmelegítjük a tejszínnel és a maradék 2 evőkanál vajjal, de már nem forraljuk. Ha kell, sózzuk. A gombóchoz a túrót összekeverjük a búzadarával, a tojással, a vágott snidlinggel, a maradék aprított petrezselyemmel és sóval, végül lobogva forró sós vízben kifőzzük. Miután feljön a víz színére, még 3-4 percig főzzük, aztán leszűrjük. Ezt kínáljuk levesbetétként a krémleveshez.

Kényeztessük az édesanyákat!Keleties csirkecomb zöldséges rizstésztával

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 egész csirkecomb
• só
• 8 ek olívaolaj
• 10 dkg friss gyömbér
• 4 gerezd fokhagyma
• fél csokor koriander (helyettesíthető petrezselyemmel)
• 2 csillagánizs
• 2 paradicsom
• 1 tk. kurkuma
• 5 dl zöldségalaplé vagy víz
• 2,5 dl kókusztej

A körethez:
• 30 dkg üvegtészta
• 1 kisebb csilipaprika
• 3 szál újhagyma
• 1-1 piros, sárga és zöld kaliforniai paprika

A combot sózzuk, minden oldalát 5 ek olívaolajban elősütjük, kivesszük a lábasból. A hús helyére tesszük a reszelt gyömbért, az aprított fokhagymát, a csillagánizst és a felkockázott paradicsomot. 1-2 percig pirítjuk, megszórjuk az aprított korianderrel és a kurkumával, majd felengedjük az alaplével. Visszatesszük a párolólébe a combokat, és fedő alatt készre pároljuk (kb. 40-45 perc). Ekkor kivesszük, a levét leszűrjük, és a kókusztejjel összeforraljuk. A mártásba helyezzük tálalásig a combokat. Az üvegtésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A csilipaprikát felkarikázzuk, serpenyőben a maradék olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a tésztát, sózzuk, és rászórjuk az apróra vágott kaliforniai paprikát és újhagymát. Ezzel tálaljuk a húst.

Kényeztessük az édesanyákat!Gombás bundában sült karaj

Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg sertéskaraj (6-7 dkg-os szeletekre vágva)
• só, fehér bors
• 6 tojás
• 5 ek liszt + a beforgatáshoz
• 2 ek. étkezési keményítő
• fél dl főzőtejszín
• fél dl tej
• 2 szál újhagyma
• 10 dkg shíitake vagy csiperkegomba
• 2 ek vaj
• napraforgóolaj a sütéshez

A körethez:
• 2 fej fejes saláta
• 5 dl natúr joghurt
• 2 ek. dijoni mustár
• 1 tk. őrölt kömény
• 3 ek. fehérborecet
• 1 gerezd fokhagyma

A sertéskarajt felszeleteljük, sóval, borssal ízesítjük. A gombát apróra vágjuk, az újhagymát apró kockákra daraboljuk, majd a vajon megpároljuk. Rádobjuk a gombát, és megpirítjuk. Az egész tojásokat felverjük, hozzákeverjük az 5 evőkanál lisztet, az étkezési keményítőt, a tejszínt, a tejet, illetve a gombás részt. A karajokat lisztbe mártjuk, majd a gombás masszába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük. A körethez a fejes salátát megmossuk, négyfelé vágjuk, lecsepegtetjük. A joghurtot összekeverjük a dijoni mustárral, sóval, az őrölt köménnyel, a fehérborecettel és a zúzott fokhagymával, végül tálaláskor a fejes salátára öntjük.

Kényeztessük az édesanyákat!Zöldséges rakott harcsa

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg burgonya
• 60 dkg harcsafilé
• fél csokor kapor
• 6 tojás
• 5 dl tejföl
• 2 dl főzőtejszín
• 1 szál friss kakukkfű
• 2 ek vaj
• 30 dkg koktélparadicsom
• 15 levél bazsalikom
• só, fehér bors
• 20 dkg fűszeres, kemény sajt

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A harcsát kockára vágjuk, sóval, borssal, a vágott kaporral ízesítjük. A tejfölt összekeverjük a tojással és a tejszínnel, majd a morzsolt kakukkfűvel és sóval ízesítjük. Egy tepsit kivajazunk, beleteszünk egy sor felkarikázott burgonyát, erre rárakjuk a harcsát, a félbevágott koktélparadicsomokat, bazsalikomleveleket szórunk rá, és meghintjük a reszelt sajttal. Ezt a rétegezést még egyszer megcsináljuk, a végén ráöntjük a tejfölös-tojásos mártást. 180  ̊C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Kényeztessük az édesanyákat!Kacsamell salátafőzelékkel és pirított burgonyával

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 bőrös kacsamell
• só, durva bors
• 2 fej fejes saláta
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 dl főzőtejszín
• 60 dkg apró szemű burgonya
• 3 ek vaj
• 2 ek olívaolaj

A kacsamell bőrét beirdaljuk, sóval, durva borssal a húsát ízesítjük, majd bőrével lefelé serpenyőbe helyezzük, és 10-12 perc alatt lassan szép pirosra sütjük. A kisült zsiradékkal folyamatosan locsolgatjuk a húst, ha nagyon sok sül ki, leöntünk belőle. Mikor a bőrös oldala megpirult, megfordítjuk, és néhány percig sütjük a húsos felét is. Langyos helyen (kb. 40  ̊C-on) 6-7 percig pihentetjük, így szép rozé lesz a belseje. A körethez a megmosott salátát 2 evőkanál vajon, az aprított fokhagymával megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk, sózzuk. A megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd 1 evőkanál vaj és 2 evőkanál olívaolaj keverékén megpirítjuk. A főzelékkel együtt a felszeletelt kacsamell mellé tálaljuk.

Kényeztessük az édesanyákat!Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top