Aktuális

Még mindig fogságban a kétszáz diáklány

Több mint kétszáz fiatal lányt rabolt el egy lázadó szervezet Nigériában – eddig sikertelen a mentőakció.

Tüntetők tiltakoztak a nigériai kormány sikertelen mentőakciói ellen Abujában május 6-án, miután ezen a napon újabb nyolc diáklányt raboltak el a Boko Haram iszlamista szervezet fegyveresei Nigéria északi részén. Helyi lakosok elmondása szerint legutóbb a Boko Haram fegyveresei házról házra átkutatták az északi Borno szövetségi államban található Warabe települést, és nyolc, 12 és 15 év közötti lányt hurcoltak magukkal.

Nigériai sajtójelentések arról is beszámoltak, hogy a Boko Haram a rendőrség és a hadsereg több ellenőrzőpontját is megtámadta a nigériai-kameruni határ környékén. A Nigéria északi részén 2009 óta lázadást folytató szervezet hétfőn ismerte el, hogy tagjai a múlt hónapban elraboltak több mint kétszáz diáklányt Borno államban. Abubakar Sekau, a szervezet vezetője közölte: rabszolgaként fogják kezelni, eladják, és házasságra kényszerítik a diáklányokat.

A kairói al-Azhar keddi közleményében azt írta, hogy a Boko Haram cselekedetei “teljes mértékben ellentmondanak az iszlám tanításainak és a toleranciára vonatkozó elveinek”.
Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője pedig azt mondta, hogy a lányok esetleges eladása emberiesség elleni bűncselekménynek minősülne, és szintén az elrabolt diákok azonnali szabadon bocsátását követelte.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden felajánlotta Goodluck Jonathan nigériai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során, hogy Washington szakértői csoportot küld az afrikai országba az elrabolt lányok utáni keresés segítésére. Az ajánlatot a nigériai elnök “üdvözölte”, de annak részleteit még pontosítani kell – közölte Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő.

A Boko Haram 2009 óta egyre véresebb harcot vív az északkeleti és középső országrészben, ennek során már ezrek haltak meg. A szervezet iszlám államot akar megteremteni az afrikai ország északi, muzulmán többségű felén, és a saría (muzulmán vallási jog) radikális változatának bevezetését, valamint a nyugati behatások teljes kizárását akarja elérni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top