nlc.hu
Aktuális
Varró Dani: Misi és a rejtett összefüggések

Varró Dani: Misi és a rejtett összefüggések

"Én nagyobb vagyok, mint a Misi, de a Misinek mégis följebb van a feje! "– panaszolta el a múltkor ezt a sérelmét Lencsi, aki idősebb kora ellenére magasságban alulmaradt. A gyerekek még teljesen más összefüggéshálóban látják a világot, mint mi, és erre sosem lehet elégszer rácsodálkozni.

– Képzeld el – újságolta nekem Misi a minap –, hogy amikor a Nimród hároméves volt, akkor neki volt a szülinapja!
Misi kiszúrja az ilyen összefüggéseket. Nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen eszes. De nem áll meg itt, ennél rejtettebb összefüggéseknek is a nyomába ered. Például a szavak segítségével.
– Itt van a sebes Marci – mondta a múltkor vonatozás közben. – Elütötte a sebes vonat, és megsebesült.
Vagy a számok segítségével, mert Misi nagyon szereti a számokat.
– Én 18-án születtem, ezért 18 éves vagyok – jelentette ki határozottan a múltkor.
Ez persze egyáltalán nem igaz, de érdekes, hogy Misi logikája szerint igaznak kéne lennie. Hasonló összefüggést egyébként Lencsi, Misi unokatestvére is elvárna a dolgoktól. Lencsi fél évvel idősebb Misinél, de méretre picit alacsonyabb nála.
– Én nagyobb vagyok, mint a Misi, de a Misinek mégis följebb van a feje! – panaszolta el a múltkor ezt a sérelmét Lencsi.
Nincs rend a világban.

Varró Dani: Misi és a rejtett összefüggések


Nagyon ritka, hogy Misi ne látna át rögtön egy összefüggést, de ha mégis előfordul ilyesmi, akkor is gyorsan kapcsol. A múltkor az öccse, Jancsi tépni kezdte a hajamat.
– Jancsi, ne bántsd, ő az apukád! – utasította rendre Misi, aki nagyon szereti az öccsét rendre utasítani.
– Igen, meg a Misinek is az apukája vagyok – világosítottam fel Jancsit.
– Igen – kontrázott Misi. – Meg anyunak is.
Ezen elnevettem magam. Misi helyesbített.
– Anyunak a szíve vagy? – kérdezte.
Misi rendre felfejti a világ rejtett összefüggéseit. Ezek az összefüggések néha annyira rejtettek, hogy Misin kívül más földi halandó őket meg se látja. Például egyik este Misi lefeküdt szépen az ágyba, és betakarózott. Elkezdtem énekelni neki egy altatódalt, de ahelyett, hogy elaludt volna, két versszak után kiugrott az ágyból.
– Ettől megéheztem! – kiáltotta.
Egy másik alkalommal meg a telefonomat akarta elkérni, de épp SMS-t írtam rajta, úgyhogy nem adtam oda neki egyből. Misi könyörgőre fogta a dolgot.

– De nagyon szeretném! – mondta. – Annyira nagyon szeretném, hogy még a lábam is fáj.
Ha rosszalkodáson érem, Misi jellemzően akkor fedi fel a legrejtettebb összefüggéseket. A múltkor például rászóltam, hogy ne köpködjön.
– De azért, mert téged nagyon szeretlek! – magyarázta meg. – Azért köpködök.
Máskor Misi szándékai teljesen nyíltak, mások előtt mégis rejtve maradnak az utolsó pillanatig. Az ünnepek alatt összejött a család, és miután mindenki besonkázott, csendben limonádézgattunk az asztalnál. Misi váratlanul a nagymamához fordult:
– Mama, te beteg vagy?
A nagymamát meglepte a kérdés, de jólesett neki, hogy ilyen kedvesen érdeklődnek a hogyléte felől.
– Nem vagyok beteg – mondta meghatódva.
– Akkor ihatok a limonádédból? – kérdezte Misi.

Varró Dani: Misi és a rejtett összefüggésekCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top