Aktuális

Mérséklődött az orvoselvándorlás

Kevesebb orvos és ápoló kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban.

Csökkent a kivándorlást tervező egészségügyi dolgozók száma az év első három hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz képest – írja a Magyar Nemzet az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal idei első összesítésére hivatkozva. Március végéig 477-en kérték ki hatósági bizonyítványukat, szemben a 2013-ban regisztrált 495-tel.

Az orvosok körében 5 százalékos csökkenésről tanúskodnak az adatok. Míg 2013-ban 260-an igényelték a külföldi munkavállaláshoz szükséges dokumentumot, idén már csak 246-an. Az ápolóknál még ennél is látványosabb, mintegy 11 százalékos a visszaesés: az első negyedévben 149-ről 133-ra csökkent a bizonyítványt kikérő szakdolgozók száma. Ez azért is jelentős eredmény, mivel esetükben az elmúlt években folyamatosan nőtt a távozni szándékozók száma.

A számokat értékelve Szócska Miklós a lapnak úgy fogalmazott: mostanra lett meg az ágazatban végrehajtott intézkedések eredménye. “Mostanra egyértelműen látszik a rezidensek számára indított ösztöndíjak, az alapellátásban végrehajtott finanszírozásemelés, valamint az ágazatban történt kétszeri béremelés hatása” – hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top