Aktuális

Illegálisan dolgozott egy magyar modell Kínában – őrizetbe vették

Megfelelő dokumentumok nélkül, illegálisan tevékenykedő külföldi modellek tucatjait gyűjtötte be a kínai rendőrség a napokban Pekingben. Egy huszonéves magyar lány is köztük van.

Múlt csütörtökön egy magyar állampolgárt is begyűjtöttek a kínai rendőrök – erősítette meg Báthori Béla pekingi főkonzul az MTI értesülését. Elmondása szerint elmondta a hölgy őrizetben van, és eljárás folyik ellene illegális munkavállalás gyanújával. A kínai hatóságok már az őrizetbe vétel tényéről is tájékoztatták a magyar külképviseletet. Az illető, akit a főkonzul szerdán meglátogatott, nem hatalmazta fel a konzulátust arra, hogy az alapinformációknál többet kiszolgáltasson róla a nyilvánosságnak.

A főkonzul a fogva tartás körülményeiről annyit még elárult, hogy a hölgy nem szenved hiányt semmiben. Azt nem tudta megmondani, hogy az eljárás várhatóan mikor fejeződik be.

Lépre csalták a lányokat

A The Beijinger angol nyelvű lap korábban arról adott hírt, hogy a rendőrség hamis castingra, válogatásra felhívással csalta lépre a modellügynökségek közvetítésével dolgozó lányokat. Ennek eredményeként állítólag végül több mint 60 embert gyűjtöttek össze és vettek őrizetbe. A lap szerint többségüket fogdába zárták, míg néhányan zordabb körülmények közé kerültek. A munkavállalásra jogosító szükséges okmányok, vízum híján a modellek pénzbírságra és kitoloncolásra számíthatnak. A modelleknek szórakoztató tevékenységre jogosító vízumra van szükségük ahhoz, hogy legálisan dolgozhassanak, de szinte kivétel nélkül turista vízummal érkeznek az országba.

Eddigi lapértesülések szerint többségükben orosz és ukrán modellekre csapott le a rendőrség. Az eset után a Managers Agents Models Association nevű nemzetközi érdekvédelmi szervezet arra hívta fel a kínai kormányt, hogy gondolja újra eljárását, mivel szerinte az akció “súlyos kárt okoz a nemzetközi modellközösségnek és az egész kínai divatszakmának”. Sajtójelentések szerint a razzia után modellek sora állt el attól a tervétől, hogy Kínába utazzon, másokat figyelmeztettek, hogy a válogatásra toborzáskor “legyenek óvatosak”, portfóliójukat ne tartsák kézi táskájukban.

Kínában próbálnak érvényesülni

Szakemberek úgy vélik, a kínai piacot elárasztják a modellkedéssel próbálkozó külföldiek. Az ország sokak számára vonzó, nagy lehetőségeket kínál olyan nőknek is, akik saját hazájukban nem számítanak “top” vagy “szuper” modelleknek, mi több: a kínai piacon jó néhányan vannak, akik képzettségük szerint nem is hivatásos modellek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top