Aktuális

Ma még jobban tombol Yvette, a ciklon

Egy megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a várható sok eső, viharos szél, illetve heves zivatar miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Hajdú-Bihar megyére nem adtak ki másodfokú figyelmeztetést, de a várható felhőszakadás, heves zivatar, sok eső és a viharos szél miatt ott is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a viharos szél miatt adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órát is meghaladhatják.

A csütörtökön várható jelentős mennyiségű csapadék miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter eső hullhat. Emellett több megyére elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a várható viharos szél, a heves zivatar, sok eső, illetve felhőszakadás miatt. Az északkeleti megyékben 90-95 kilométer/óra, a Dunántúlon helyenként 100 kilométer/óra körüli szél is lehet. A dunántúli domb- és hegyvidéken, valamint a Balaton térségében még erősebb széllökésekre is számítani kell. Késő délutántól, estétől a keleti, délkeleti országrészben fokozatosan mérséklődni kezd a szél.

A nap folyamán általában 15 és 45 milliméter közötti csapadékmennyiség valószínű, helyenként azonban ennél több is hullhat, nagyobb eséllyel a hegyvidéki tájakon, illetve zivatarok környezetében. Továbbá a nap második felében főként a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket esetleg jégeső, viharos szél és nagy mennyiségű csapadék kísérhet.

Az Időkép előrejelzése szerint a rendkívül viharos szélben hajnalban 5-10 fok, napközben 8-13 fok, keleten, északkeleten 14-18 fok várható.

Az időjárási helyzet alakulását és a veszélyjelzéseket folyamatosan követni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjain, valamint a szolgálatok Meteora és VÉSZ elnevezésű mobiltelefonos alkalmazásain.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top