Aktuális

Embereket költöztettek ki, kenust mentettek az árvíz miatt

Több magyarországi folyón is árhullám várható, minden előrejelzés azt mutatja, hogy nagy erőfeszítéseket kell tenni az árvízi védekezésben – mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató.

Éjszaka Kőszeg térségében ezrek dolgoztak azon, hogy megakadályozzák a gátszakadást. Szombaton a Hernádon harmadfokúra emelték az árvízi készültséget, és kiemelt figyelmet fordítanak a Mura térségére is. A Sajón, a Bodrogon és a Bódván szintén árhullámokra számítanak. Bakondi György kitért arra, hogy a Balatonnál az elmúlt napokban a viharos szél által okozott nagy hullámok miatt veszélyhelyzet alakult ki, de ez mostanra megszűnt, és folyamatban vannak a helyreállítási munkálatok.

Belvíz miatt viszont tíz embernek kellett elhagynia otthonát szombat délelőtt a Vas megyei Bük településen, mert a Rákóczi utcában álló házuk udvarán nagy mennyiségű víz gyülemlett fel.
Egy 80 éves férfi kért segítséget a katasztrófavédelemtől, mert a házának udvarán álló víztől nem tudja elhagyni lakását. Az idős embert a csepregi tűzoltók menekítették ki ingatlanából.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője tájékoztatása szerint szombatra virradó éjszaka 120 önkéntes tűzoltó és helyi lakos dolgozott Kőszegen is a Gyöngyös patak áradása miatt, három helyszínen töltöttek homokzsákokat, építettek nyúlgátat.

A Rába várható áradása miatt lezárnak egy parkolót Győr belvárosában. Szombat délután négy órától nem használható a Petőfi híd alatti ingyenes parkoló, mivel az előrejelzések szerint a folyó vasárnap reggel kiléphet medréből. A Rábán 430-450 centiméter feletti tetőzéssel számolnak, vagyis a víz eléri, vagy el is lepi a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot.

Eközben egy lett állampolgárságú kenust mentettek ki a megáradt Hernádból a rendőrök és a katasztrófavédelem emberei Zsujta térségében szombaton. Egy oroszul beszélő férfi hívta a 112-es segélyhívót, és közölte: kenus túrájának egyik pihenőjeként péntek este a Hernád partján, Zsujtánál sátorozott le, de szombat reggelre olyan hirtelen megáradt a folyó, hogy a víz teljesen körbevette, az erős sodrás miatt pedig már nem tud kimenekülni. A rendőrök és az esethez szintén riasztott katasztrófavédelmi igazgatóság emberei a település határában, az ártéren, egy szalmakazal tetején épségben megtalálták a 46 éves férfit.

A Balkánon még nagyobb a vészhelyzet: sajnos többen már életüket vesztették az árvízben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top