Aktuális

Egy iráni bíróság betiltotta az Instagramot

A Facebook, a Twitter és a YouTube már eddig is elérhetetlen volt a perzsa államban.

Egy iráni bíróság adatvédelmi okokból elrendelte az Instagram közösségi képmegosztó portál betiltását. Bár a törvényszék ítéletét már megküldték a hírközlési és informatikai minisztériumnak, a fővárosban ennek ellenére péntek délután továbbra is elérhető volt az alkalmazás. Többször előfordult már, hogy az állítólagos betiltás ellenére végül nem állították le a hozzáférést bizonyos internetes oldalakhoz és alkalmazásokhoz.

Az Instagram eddig nem kommentálta a történteket. A vállalatot birtokló amerikai Facebook mindazonáltal elérhetetlen a perzsa államban, akárcsak a Twitter és a YouTube. Bár az iszlám köztársaságban blokkolva vannak a legnépszerűbb nyugati közösségi oldalak, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh 2009-ben regisztrált a Facebookra és a Twitterre, az Instagramon pedig Hamenei mellett Haszan Róháni elnök is fenn van.

A kiterjedt cenzúrát az iráni fiatalok egyre nagyobb tömege kerüli meg külföldi proxyszerverek használatával, így az oldalak blokkolásának hatása egyre kisebb. Róháni néhány napja azon véleményének adott hangot, hogy nem fenyegetésként, hanem lehetőségként kellene tekinteni az internetre.

A keményvonalas iráni politikusok azzal vádolják az elnököt, hogy nem tud gátat vetni a “hanyatló” nyugati kultúra iráni terjedésének. A rendőrség néhány nappal ezelőtt őrizetbe vett hat fiatalt, mert egy az interneten közzétett videofelvételen Pharrell Williams Happy című számára táncolnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top