Aktuális

El is engedték, meg nem is a felmentett szudáni nőt

A kivégzést megúszta, hamis papírok miatt most viszont akár 5 év börtönt is kaphat.

Ellentmondásos hírek jelentek meg a hitehagyás miatt halálra ítélt, majd felmentett szudáni nőről, akit kedden ismét őrizetbe vettek. Először arról lehetett hallani, hogy elengedték, később azonban kiderült, hogy mégis fogva tartja a rendőrség, mert a szudáni hatóságok szerint hamis dokumentumokkal akarta elhagyni az országot. Az afrikai ország külügyminisztériuma bekérette az Egyesült Államok és Dél-Szudán nagykövetét, miután a 27 éves Mariam Yahya Ibrahim a dél-szudáni diplomáciai képviselet által kiállított papírokkal akart az Egyesült Államokba utazni.

A nő egy nappal felmentése után kísérelte meg elhagyni az országot amerikai férjével és két gyerekével, az útlevél-ellenőrzés során azonban őrizetbe vették, mert a dél-szudáni nagykövetség által kiállított és amerikai vízummal ellátott sürgősségi dokumentummal utazott. A szudáni hatóságok szerint ez bűncselekmény, és a hamisítás akár 5 év börtönbüntetéssel járhat. A washingtoni külügyminisztérium azonban másképp tudja: Ibrahim több órán át őrizetben volt, de nem tartóztatták le, családjával biztonságban van.

A nő férje, Daniel Wani amerikai állampolgár és keresztény vallású. Ibrahim vallási szemszögből vegyes házasságba született: apja muszlim, de anyja – aki felnevelte – keresztény. Szudánban a törvény szerint halállal is büntethető a hitehagyás, ám a nő elítélése éles nemzetközi felzúdulást váltott ki. Amellett, hogy halálra ítélték, száz korbácsütést is kiszabtak rá büntetésül. Ezt azért kapta, mert kereszténnyel kötött házasságot, ami Szudánban szintén tilos, bár csak a nőknek. A nő 2011-ben ment férjhez Wanihoz. Első gyermekük születésekor még szabadlábon volt, aztán a kisfiúval együtt vonult be a börtönbe, miközben már ismét áldott állapotban volt. Második gyermekét a börtönben kellett világra hoznia.

Forrás: satuharapan.com
Forrás: satuharapan.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top