Aktuális

Jean Harlow szerelmei

Milyen volt szőkesége? Provokatív. Vele kezdődött a szexbálványok platinaszőke korszaka Hollywoodban. Marilyn Monroe is benne látta nagy elődjét, tragikus sorsuk is hasonlóan alakult: mindketten boldogok akartak lenni, és egyiküknek sem sikerült.

A Missouri állambeli Kansas Cityben született 1911-ben, Harlean Carpenter néven. Szülei korán elváltak, anyja, Jean Harlow, egy gazdag ingatlanügynök lánya, nem bánta volna, ha a feltűnően szép kislányból egyszer majd színésznő lesz. Harlean azonban, látva szülei boldogtalan házasságát, boldog akart lenni, semmi más.

Tizenhat évesen megszökött Charles McGrew-val, egy nagy vagyon ifjú és jóképű örökösével. Hamarosan összeházasodtak, és Los Angelesben élték a gazdagok gondtalan életét. Talán kíváncsiságból, vagy anyja unszolására, mégis elment egy filmes válogatásra, és egyből elé tolták a szerződést, amelyet a mamája leánykori nevén írt alá. Így lett belőle Jean Harlow, a szőke bombázó, de erre ráment a házassága.

Szendéből végzet asszonya

Jó ideig csak statisztált, válása után szegényen és magányosan éldegélt Hollywoodban, csak a csodában reménykedhetett. Tizennyolc éves volt, a csoda nem sokáig váratott magára. A magát éppen filmproducerként próbálgató különc milliomos, Howard Hughes újraforgatott egy némafilmet, A pokol angyalait, és a főszerepre kijelölt Greta Nissent, a kor ünnepelt csillagát lecserélte az ismeretlen Harlow-ra.

A film már a premieren óriási sikert aratott, és annak ellenére, hogy a kritika rendesen lehúzta Harlow színészi teljesítményét, egyből a közönség kedvence lett, karrierje üstökösként ívelt felfelé. 1931-ben hat filmben is forgatott, a Platinaszőke címűt egyenesen rászabták. A következő évben hozzáment Paul Bern producerhez, aki elintézte, hogy az MGM nagy hatalmú vezetői szerződtessék a feleségét, aki pillanatok alatt az álomgyár legirigyeltebb csillaga lett.

Vele kezdődött a szőke szexbombák kora

A szőkeség addig az ártatlanság jelképe volt, de belőle olyan erős szexualitás sugárzott, hogy megőrjítette Amerikát, ezért meg sem próbálkoztak a szende szöszi szerepkörrel. Ilyen érzéki szőkeséggel nem lehetett más, mint a végzet asszonya. Partnerével, az ellenállhatatlan Clark Gable-lel tökéletes álompárt alkottak a filmvásznon, és végre megcsillogtathatta színészi tehetségét, komikai érzékét is. A férfiak vele álmodtak, a nők tömegesen festették szőkére a hajukat, noha Harlow sziklaszilárdan állította, hogy természetes a hajszíne. Vele kezdődött a szőke szexbombák korszaka Hollywoodban, Marilyn Monroe is őt utánozta, leghőbb vágya volt eljátszani egy Harlow életéről szóló film főszerepét is. Külsejükben, tragikus sorsukban is megdöbbentő a párhuzam.

Jean Harlow szerelmei

Gyülekeznek a sötét árnyak

A múlt század harmincas éveiben nem ragyogott nála szebb, izgalmasabb, fényesebb csillag Hollywood egén. Divatot teremtett hullámos, platinaszőke frizurájával – ehhez napjaink hírességei is szívesen visszatérnek –, a ruháival mindent elért, amiről egykor álmodni sem mert, de a magánéletén mintha átok ült volna.

Második férje öngyilkos lett, a harmadiktól nyolc hónap után vált el, utolsó és élete egyetlen nagy szerelmével két évig járt jegyben. Állítólag Louis B. Mayer, az MGM stúdió főnöke tiltotta meg a házasságot, üzleti megfontolásból.

William Powell szintén az MGM férfisztárja volt. Furcsa véletlen, hogy gyerekkorukban néhány háztömbnyire laktak egymástól, mégsem találkoztak soha, csak 1935-ben, amikor együtt játszottak a Reckless című filmben. Viszont ettől kezdve elválaszthatatlanok lettek. Powell nemrég vált el második feleségétől, Carole Lombardtól, a szép szőke filmsztártól, és mindketten úgy érezték, az Isten is egymásnak teremtette őket.

A kifinomultan sármos, szellemes, humoráról ismert, divatszakértőként is számon tartott színész gyakran látta el divattanácsokkal menyasszonyát is. Erről faggatták 1937 őszén, egy elegáns pesti divatbemutatón, amelyről hírt adtak a korabeli pletykalapok. Főleg az érdekelte a híres pesti színésznőket, Erdélyi Micit, Muráti Lilit, hogy Jean Harlow milyen ruhát viselt a Saratoga című, befejezetlen filmjében. Powell részletesen beszámolt a lóversenyjelenetben viselt divatos öltözékről. De ekkor Harlow már halott volt.

Megnézem
Összes kép (1)

“Jó éjt, drága kedvesem…”

Az ünnepelt, még csak 26 éves díva, 1937 nyarán, a Saratoga forgatásán lett rosszul. Kórházba vitték, ahol nem sokkal később meghalt. A gyászhír óriási megdöbbenést váltott ki az amerikaiakból. Mivel a halál okát nem közölték, megindultak a találgatások. Sokan hajfesték okozta mérgezésre tippeltek, mások halálos fogyókúrára gyanakodtak, még a színésznő fundamentalista keresztény anyját is vádolták, hogy eltiltotta lányától az orvosokat.

Ma már biztos, hogy Harlow születésétől fogva veseelégtelenségben szenvedett, amit abban az időben nem lehetett gyógyítani. Temetését igazi hollywoodi eseményként rendezte meg az MGM, dublőrök segítségével befejezett utolsó filmje, a Saratoga, az év legnagyobb kasszasikere lett. Mielőtt eltemették volna, valaki – senkinek sem okozott fejtörést a kiléte – egy szál fehér gardéniát helyezett a kezébe, és egy cédulát, amelyen ez volt olvasható: “Jó éjt, drága kedvesem…” Powell fizetett szerelme végső nyughelyéért, a glendale-i Forest Lawn Memorial Parkban. Abban az évben lett volna az esküvőjük.

Mi lett a megözvegyült vőlegénnyel? Egyre kevesebb szerepet vállalt, majd miután 1940-ben feleségül vette a nála 27 évvel fiatalabb Diana Lewis színésznőt, teljesen visszavonult. Házasságuk kitartott élete végéig. 1984-ben hunyt el, 91 éves korában. Pedig azt hitte, nem sokkal éli túl platinaszőke kedvesét. Akinek, akárcsak később Marilyn Monroe-nak is, Clark Gable volt az utolsó partnere. A mélyen megrendült Gable azt mondta róla: “nem híres akart lenni, hanem boldog.” De ez volt az egyetlen, ami nem adatott meg neki.

Jean Harlow szerelmei
Jean Harlow szerelmei

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top