Aktuális

Lezuhant egy maláj utasszállító – csaknem 300 halott

Kijev szerint szakadárok lőtték le. A Wizz Air egyelőre nem repül Kelet-Ukrajna felett.

Lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép Ukrajnában, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte. A gép mind a 280 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette.

Az utasszállító – a Malaysia Airlines Boeing–777-es gépe – Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi folyosóban haladt, amikor megszakadt vele a földi összeköttetés. Az utasszállító lezuhanásának hírét megerősítette az Ukraeroruh légi közlekedést kiszolgáló ukrán állami vállalat. 

Kilőtték a gépet

Az ukrán védelmi minisztériumból származó információ szerint a gép a Donyeck megyében, Torez városától nem messze, Hrabovo település közelében zuhant le. A Donyeck megyei adminisztráció közlése szerint Hrabovo környéke a szeparatisták ellenőrzése alatt áll. A gépet Anton Herascsenko belügyi tisztségviselő közlése szerint “terroristák”, azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. A szakadárok ezt cáfolták, s azt állították, hogy nincsenek ilyen magasságban is bevethető légvédelmi fegyvereik.
 
Égő roncsokról és a földön heverő holttestekről küldött jelentést a Reuters hírügynökség tudósítója a malajziai utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínéről, Hrabovo közeléből. Beszámolója szerint egy tisztviselő a helyszínen azt mondta neki, hogy legalább száz holttest hever a környéken, de a maláj gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.

Elkerülik a térséget

További intézkedésig a Wizz Air egyetlen járata sem repül át Kelet-Ukrajna felett – közölte a légitársaság. Korábban már több légitársaság, a német Lufthansa, az Air France, a Turkish Airlines is bejelentette, gépeik elkerülik a donyecki légteret. Az orosz Aeroflot és Transaero közlése szerint gépeik egész Ukrajnát el fogják kerülni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top