Aktuális

Ezért ne vegyél túl olcsó csirkehúst!

Kóbor állatok az országban, embertelen kutyatartás, felelős állatvédelem: ezekről a témákról is beszélgethetünk idén a Civil Szigeten.

A mostani fiatalok szemléletén múlik, hogy a következő felnőtt generáció hogyan bánik majd az állatokkal – magyarázza Seress Zoltán, az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület munkatársa, hogy miért fontos minden évben ott lenniük a Sziget fesztiválon logikai játékokkal, fotókiállítással, kiadványokkal.

Az igazán állatbarát fesztiválozók itt akár csatlakozhatnak is a küzdelemhez: “a Sziget után minden évben nő a tagjaink és támogatóink száma” – mondja a szakember, aki szerint a fő cél az, hogy az emberek felelősebben fogadjanak örökbe állatot, jobban figyeljenek oda azokra, akik már most is a környezetükben élnek, tudatosabban vásároljanak.

Olcsó, de milyen áron?

“Vagyis ha bemegyünk a szupermarketbe, kerüljük az olyan árut, amit vélhetően tömeghizlaldákban, állatok szenvedése árán állítottak elő. Nem arra kérjük az embereket, hogy legyenek vegetáriánusok, de érdemes elgondolkodni, hogy ha mondjuk a csirkehús feltűnően olcsó, akkor vajon megfelelő körülmények között tarthatták azokat a szárnyasokat? De elrettentő lehet egy-egy halosztály akváriuma is.”

Ezért ne vegyél túl olcsó csirkehúst!

Azt sem tudták, hogy bűn kitenni

A szervezet emellett elsősorban a fő hobbiállatok, kutyák, macskák tartásával foglalkozik, szeretnék, ha egyre kevesebb kóbor állat bolyongana Magyarországon. “Európában úgy tartanak számon minket, mint valamiféle »kutyatermelő« nagyhatalmat, merthogy sokan engedik szaporodni az állataikat mindenféle korlátozás nélkül. Sokszor nem ivartalanítják, nem helyezik be a kötelező csipet, így nem csoda, ha sok a gazdátlan állat. Pedig mi azt valljuk, annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik.”

Az Orpheus azon van, hogy megszűnjenek a gyepmesteri telepek, vagy legalábbis kerüljenek állatvédő szervezetek kezelésébe. Ezt Szegeden már elérték: ott 2006-ban szűnt meg a “sintértelep”, helyében állatvédelmi központ alakult. Seress Zoltán szerint azért ha lassan is, de javul a helyzet: “Egyre jobbak a rendeletek, egyre többen tudják, hogy állatot kitenni is bűncselekmény. Javultak a tartási körülmények is. Ha a fesztiválon csak napi tíz-húsz embernek tudunk értéket adni, már megérte részt vennünk!”

Sziget Fesztivál aug. 11-18.
Idén is lesz Civil Sziget a Szigeten – mintegy 100 civil szervezet és intézmény részvételével -, ahol az emberi jogoktól a környezetvédelem kérdésein át a drog- és alkoholprevencióig számos fontos kérdést igyekeznek a szervezők közelebb hozni a látogatókhoz. Idén is vár a European Meeting Point, amelynek aktualitását uniós tagságunk 10 éves évfordulója erősíti. Gyertek, beszélgessetek, játsszatok, tanuljatok jobbnál jobb háttérzenék mellett!
Fotó: Glázer Attila
Fotó: Glázer Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top