nlc.hu
Aktuális
Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!

Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!

Apartmanban, nyaralóban, strandolás után sokszor merül fel a kérdés: mit főzzünk vacsorára, ami gyorsan elkészül, és a rendelkezésre álló egy-két lábossal is megvalósítható. Vrábel Krisztina 7 kipróbált fogást mutat, melyek még finomabbak, ha a helyi piacon vásárolt friss alapanyagokból készítjük őket.

Padlizsános lecsó

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg lecsónak való paprika
• 50 dkg padlizsán
• 50 dkg lédús paradicsom
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só, bors
• 1 tk. őrölt piros paprika
• olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott padlizsánt, kicsit pirítsuk le, majd adjuk hozzá a kicsumázott, felkarikázott paprikát. Szórjuk meg pirospaprikával, az aprított fokhagymával, öntsünk alá 1 dl vizet, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 25-30 perc alatt készre a lecsót. Aki szereti, tehet bele felkarikázott kolbászt is! Friss kenyérrel tálaljuk. 

Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!

Chili con carne fejtett babból

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg darált sertéshús
• 50 dkg hámozott paradicsom
• 2 db piros kaliforniai paprika
• 30 dkg fejtett bab (pucolt mennyiség)
• 30 dkg szemezett kukorica
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 csapott ek. őrölt piros paprika
• olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a kicsumázott, felkockázott paprikát, pároljuk. Adjuk hozzá a húst, pirítsuk le, szórjuk meg a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a babot, a kukoricát, a hámozott, darabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát, illetve 2 dl vizet. Takarékon, forralva főzzük 1 órán át, míg a hús és a bab megpuhul. Sózzuk, borsozzuk újra, ha szükséges. Ha szeretjük, erős paprikával csípőssé tehetjük.

Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!

Bruschettaválogatás

Hozzávalók mindegyikhez:
• bagett
• kevés olívaolaj
• 1-2 gerezd zúzott fokhagyma

A tonhalas-uborkáshoz:
• 10 dkg konzerv tonhal (nem olajban eltett)
• 1 db citrom leve
• 15 dkg apró csemegeuborka
• 5 dkg magozott olívabogyó
• 2 ek olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
• 1 kis csokor friss petrezselyem

A klasszikus paradicsomoshoz:
• 20 dkg koktélparadicsom
• friss bazsalikom
• tengeri só
• 1 ek olívaolaj

A baboshoz:
• 25 dkg fehér bab (konzerv)
• 1 gerezd fokhagyma
• 8-10 levél friss zsálya vagy 1 ek szárított zsálya
• tengeri só, frissen őrölt bors

A szeletelt bagetteket serpenyőben, olívaolajon pirítsuk meg, dörzsöljük be fokhagymával. A tonhalashoz a tonhalat csepegtessük le, keverjük el az apróra kockázott uborkával, az aprított olívabogyóval, az olívaolajjal, a vágott petrezselyemmel és a citromlével. Sózzuk, borsozzuk. A paradicsomoshoz a paradicsomokat negyedeljük, keverjük el olívaolajjal, aprított bazsalikommal, enyhén sózzuk. A baboshoz a babot csepegtessük le, keverjük el a zúzott fokhagymával, sóval, frissen őrölt borssal, a vágott/morzsolt zsályával. Kenjük meg a pirított bagettet a különböző feltétekkel.

Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!

Cukkinis bulgursaláta

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg bulgur
• 30 dkg cukkini
• 25 dkg (konzerv) főtt csicseriborsó
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 (bio) citrom
• 4 ek olívaolaj
• só, frissen őrölt bors
• 1 csokor petrezselyem
• 10 dkg zöldsaláta

A bulgurt sós vízben főzzük puhára, szűrjük le. A felkockázott cukkinit kevés olívaolajon süssük ropogósra adagonként (ha egyben sütjük, inkább csak párolódik és puha lesz), majd keverjük a bulgurhoz. A megmosott citrom héját reszeljük le, a levet facsarjuk ki, ezeket is keverjük a bulgurhoz a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a zúzott fokhagymával együtt. Ha kihűlt a bulgur, keverjük hozzá a zöldsalátát és az aprított petrezselymet.
Sózzuk, borsozzuk.

Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!

Zöldséges-csirkés piláf

Hozzávalók 4 személyre:
• 35 dkg csirkemellfilé
• 40 dkg zsenge zöldborsó
• 25 dkg brokkoli
• 20 dkg hosszú szemű rizs
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
• 1 ek curry fűszerkeverék
• 3 ek olívaolaj

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a felkockázott csirkehúst, a curry fűszerkeveréket, pirítsuk körbe a húst. Adjuk hozzá a (nyers) rizst, a zöldborsót, a rózsákra szedett brokkolit, a zúzott fokhagymát, és öntsük fel a rizs térfogatának megfelelő, 2,5-szeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, borsozzuk, lefedve, olykor megkeverve 20 perc alatt főzzük készre a fogást.

Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!

Citromos “tiramisù”

Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg babapiskóta
• 5 dl tejföl
• 15 dkg porcukor
• 1 db (bio) citrom

A tejfölt keverjük el a porcukorral, a megmosott citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével. Rétegezzük tálba a citromos tejfölt és a babapiskótát. Tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe. (Reggel, strandolás előtt állítsuk gyorsan össze.) A citromtól kicsapódott savó megpuhítja a piskótát, olyan szaftos lesz, mintha belocsoltuk volna sziruppal, a tejföl pedig szinte vághatóvá sűrűsödik.

Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!

Szalonnás-cukkinis-tejszínes tészta

Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg cukkini
• 25 dkg húsos szalonna
• 2 gerezd fokhagyma
• 3,5 dl főzőtejszín
• 3 egész tojás
• 50 dkg lepketészta
• só, frissen őrölt bors
• 2 ek olívaolaj, friss petrezselyem és sajt a tálaláshoz

Egy nagy serpenyőben az olívaolajon süssük enyhén ropogósra a felkockázott szalonnát. Adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, pároljuk puhára. Enyhén sózzuk, borsozzuk, ha kész a cukkini, keverjük el a zúzott fokhagymával. Közben lobogó, sós vízben főzzük ki a tésztát, szűrjük le, adjuk a cukkinis-szalonnás részhez. A tojásokat enyhén verjük fel, keverjük el a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük rá a forró tésztára, 1-2 percig kevergetve melegítsük össze, míg a szaft besűrűsödik, bevonja mindenhol a tésztát. Szórjuk meg vágott petrezselyemmel. Reszelt sajttal szórva tálaljuk.

Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!
Gyors és egyszerű: így főzz nyaralóban!

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top