Aktuális

Szuperdadus kerestetik! – Modern Mary Poppinsok

A gazdagok és kiváltságosok gyerekeire vigyázni főállásban nem egy fáklyásmenet. Az angliai Bath fürdővárosban található Norland College már több mint százhúsz éve részesíti speciális képzésben a leendő szuperdadusokat, akiknek Mary Poppins és James Bond adottságait kell ötvözniük magukban.

Az 1892-ben Londonban alapított Norland College a világ legelőkelőbb és leghíresebb dadusképzője. Klienseik többsége ragaszkodik ugyan az inkognitójához, azt azonban tudni lehet, hogy az énekes Mick Jagger és a teniszező Roger Federer egyaránt “Norland nannyt” fogadott fel a gyerekei mellé. Az angol királyi méltóságok közül pedig a yorki hercegné és Anna hercegnő vette igénybe annak idején szolgálataikat. (Sokáig úgy lehetett tudni, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné is tőlük rendel majd dadust, de ők végül egy spanyol hölgy mellett döntöttek.) A hároméves, évenként 12 750 fontba (nagyjából négy és fél millió forintba) kerülő főiskola felvételi vizsgáján a jelentkezőknek a többi között el kell mondaniuk egy esti mesét a bizottságnak. A Norland hallgatói minden második héten kórházakban és a főiskola saját bölcsődéjében vállalnak gyerekfelügyeletet, a fennmaradó időben pedig a bath-i bázison előadásokat hallgatnak gyereknevelésről, a kicsik szellemi, lelki fejlődéséről és a lehetséges gyerekbetegségekről. Gyakorlati képzésükben pedig az egészséges étkezés ugyanúgy szerepel, mint varrás és egyéb kézimunkák.

Szuperdadus kerestetik! - Modern Mary Poppinsok

Kötelező a fehér kesztyű

A norlandi dadusok klasszikus egyenruhát viselnek, azaz hosszú, barna ruhát nyakkendővel. A hajukat kontyba fogják, ha pedig elhagyják a főiskola épületét, fehér kesztyűt és kalapot kell hordaniuk. Ha tehát egy család Norlandból bérel magának dadust, ezzel a lehető legközelebb kerül ahhoz, hogy legyen egy saját, külön bejáratú Mary Poppinsa. Ugyanakkor ma már a leginkább hagyománytisztelő tanintézményeknek is haladniuk kell a korral, így a modern kori dadusképzés magában foglalja például az önvédelmi órákat vagy a speciális autóvezetői tréninget, amelyen különleges időjárási körülmények között kell vezetniük a hallgatóknak. A Norland százhúsz éves történetében egyébként egyetlen fiú dadus szerzett diplomát: a bath-i illetőségű Michael Kenny 48 osztálytársnője társaságában tavaly végzett a főiskolán. Egy jól képzett itteni nanny évi 23 000 és 46 500 font között keres, s egy életre szóló karrier és elkötelezettség elé néz. Többségük bentlakó marad a családnál akkor is, ha már neki is vannak gyerekei. Akadnak családok, ahol megengedik a dadusnak, hogy a saját gyerekeit együtt nevelje munkaadója gyerekeivel, mások az otthonukban biztosítanak gyerekfelügyeletet – a dadus gyerekeinek.

Szuperdadus kerestetik! - Modern Mary Poppinsok
Ki volt a “csudálatos” Mary?
Mary Poppins, a mágikus képességekkel rendelkező angol nevelőnő egy nyolc részből álló mesekönyvsorozat főhőse, akit P. L. Travers alkotott meg. Mary Poppinst a történet szerint a keleti szél fújja a Banks család küszöbére, a Cseresznyefa utca 17.-be, ahol fenekestől felforgatja a család és a gyerekek addig meglehetősen egyhangú életét. A mesekönyvet Walt Disney adaptálta musicallé 1964-ben, Julie Andrewsszal a főszerepben, 2004-ben pedig megszületett a színpadi változat, amely hazánkban a Madách Színházban látható. A tavaly bemutatott Mr. Banks megmentése című mozi az 1964-es Mary Poppins-film születésének történetét meséli el – meglehetősen lazán kezelve a tényeket.

Paparazziellenes tréning

A Norland legújabb kurzusait már egyértelműen a celebritások igényeihez igazították. A diákok leckét kapnak például abból, hogyan kell a gyerekekkel ügyesen meglógni a paparazzók tolakodó kamerái elől, és komoly képzésben részesülnek harcművészetekből is. A Norland diákjai mindent megtanulnak arról is, milyen életkorban hogyan játszanak a kicsik, a jó dadus ugyanis jóval többet ad a biztonságnál és felnőttfelügyeletnél a rá bízott gyerekeknek. Arról persze szó sincs, hogy egy átlagos brit szülő meg tudná fizetni a norlandi dadusok szolgálatait. Ez a fajta gyerekfelügyelet csakis a szupergazdagok számára elérhető. Egy pillanatra pedig képzeljük el, milyen lehet egy világsztár gyerekei mellett dadusnak lenni! Elméletben nem hangzik rosszul, hogy az ember a gazdagok, híresek és szépek közelében élhet, a valóságban azonban többnyire jóval bonyolultabb a történet. Az egyértelműen egyenlőtlen kapcsolat a szupersztár főnök és a névtelen alkalmazott között gyakran vezet feszültségekhez, mint azt számtalan bírósági kereset is bizonyítja. Tanya Show-t például azért bocsátotta el Sara Netanyahu, az izraeli miniszterelnök felesége, mert odaégette a zöldséglevest. Ezért a főbenjáró bűnért munkaadója úgy dobta ki őt az utcára, hogy csak a magán viselt pizsamáját vihette el a házból. A dadusok többségét jó esetben alkalmazottként, de általában egyszerű szolgaként kezelik – csak a legritkábban tekintenek rájuk családtagként.

Szuperdadus kerestetik! - Modern Mary Poppinsok

Nem leányálom!

Az a néhány exdadus, aki a munkaadójával való összetűzés után a nyilvánossághoz fordult, többnyire arról számolt be, hogy a hírességek különcségeivel és gyarlóságaival megbirkózni nagyobb stresszel jár, mint ami kárpótolni tudná az embert a magángépes-kastélyos-jachtos életvitelért. A brit Independentnek álnéven nyilatkozott egy volt dadus, aki tíz hónapot töltött el egy híres angol rocksztár és fotómodell felesége gyereke mellett. “A rabszolga nem jó szó erre, mindenesetre rám kényelmi szempontok miatt volt a családnak szüksége. Amikor a feleség dolgozott, a kislányukkal öt-hat órát kellett a fotózás helyszínén rá várakozni. Nekem mindössze unalmas volt, a kislány azonban igazán rosszul viselte.” A magát Sophie-nak nevező nő elmondása szerint a leginkább megalázó jeleneteknek akkor volt kitéve, amikor a Heathrow reptéren munkaadója a lesifotósok kamerái előtt pár percre magához ölelte gyerekét, miközben ő teméntelen bőrönddel loholt utánuk.

Amint a fotósok eltűntek, a gyerek persze mindig visszakerült a dadushoz. Minden alkalommal, amikor elhagyták a házat, kenyéradója két órát sminkelt. Ha ilyenkor a kislánya odament hozzá, megkérte a dadust, vigye el onnan, mert készülődnie kell. A szupergazdagok dadusainak beszámolói szerint ezek a szülők hajlamosak gyerekeiket ajándékokkal elárasztani, arra azonban nincs sok idejük, hogy velük igazán foglalkozzanak, ezért bérelnek fel főállású dadust. “Reggelenként mindketten szerettek sokáig ágyban maradni, és elvárták, hogy én foglalkozzam ilyenkor a kislánnyal. Amikor pedig elhatároztam, hogy elviszem őt sétálni, gyakran kellett az utolsó pillanatban lemondani a programot, mert a szülők hirtelen látni akarták őt.” Sophie beszámolója szerint a szóban forgó sztárpár minden repülés előtt nyugtatót adott be a kislánynak, hogy könnyebb legyen vele az utazás. A valódi nevét eltitkoló exdadus meggyőződéssel vallja: sokkal szívesebben dolgozik ma már átlagos, hétköznapi szülőknek.

Szuperdadus kerestetik! - Modern Mary Poppinsok
Szuperdadus kerestetik! - Modern Mary Poppinsok

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top