Gyors cassoulet kolbásszal
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 vékony fehér kolbász
• 30 dkg fehér bab (konzerv)
• 1 hámozottparadicsom-konzerv (45 dkg)
• 10 dkg szalonna
• 1 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• só
• fél kk fehér bors
• 3 szál petrezselyem
• 1 ek dijoni mustár
• 1 ek vaj
• 1 ek olívaolaj
A tisztított hagymát és fokhagymát finomra vágjuk, a vaj és olívaolaj keverékén pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a felkockázott szalonnát, és 2-3 perc alatt összesütjük. Beletesszük a mustárt, a paradicsomkonzerv levét, a felkockázott paradicsomokat és a lecsepegtetett babot. Sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel ízesítjük. Néhány perc alatt összefőzzük, majd hőálló tálba vagy tepsibe borítjuk, és a tetején elhelyezzük a beirdalt kolbászokat. 200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a kolbász megpirul (kb. 20 perc). Friss kenyérrel tálaljuk.
Vichyssoise (pórés burgonyakrémleves)
Hozzávalók 4 személyre:
• 3 ek vaj
• 15 dkg póréhagyma
• 4 közepes burgonya (kb. 30-40 dkg)
• 4 dl szárnyas- vagy zöldségalaplé vagy víz
• só
• 2 dl főzőtejszín
A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk. A póréhagymát apróra vágjuk, a vajon pirítani kezdjük, amikor kezd karamellizálódni, felöntjük az alaplével (vagy vízzel), sózzuk. Hozzáadjuk a burgonyát, majd puhára főzzük, és beleöntjük a tejszínt, egyet forralunk rajta. Levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük, majd – igény szerint – leszűrjük. Tálaláskor felkarikázott póréhagymát szórunk bele, de adhatunk hozzá főtt, vajban átforgatott cukkinit, sárgarépát. Kínálhatjuk melegen és hidegen is.
Churros (spanyol fánk)
Hozzávalók 4 személyre:
• 8 dkg vaj
• 2,5 dl víz
• 15 dkg liszt
• csipet só
• 3 kisebb vagy 2 nagyobb tojás
• olaj a sütéshez
• 5 ek kristálycukor
• 1 kk őrölt fahéj
Az öntethez:
• 2 dl habtejszín, 20 dkg csokoládé
• 1 csomag vaníliás cukor
A vajat és a vizet összeforraljuk, a tűzről levesszük, hűlni hagyjuk. A lisztet és a sót óvatosan, csomómentesen hozzákeverjük. A tojásokat felverjük, majd ezt is a masszához adjuk. (Érdemes robotgépet használni a homogén állag elérése érdekében.) A masszát habzsákba kanalazzuk, és pár percre a hűtőbe helyezzük. Közben olajat hevítünk, amikor felforrósodott, a habzsákból vékony csíkokat nyomunk bele, és mindkét oldalukat 1-2 percig sütjük. Papírtörlőn lecsepegtetjük az olajat, majd jól meghempergetjük a fahéjjal összekevert kristálycukorban. Az öntethez a darabokra tördelt csokoládét és a vaníliás cukrot a forró tejszínben csomómentesre keverjük, és melegen a churros mellé tálaljuk.
Csirkés-cukkinis rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
• 20 dkg csirkemellfilé
• 20 dkg cukkini
• 10 dkg főtt füstölt húsos szalonna vagy bacon
• 30 dkg kerek szemű rizs (arborio)
• 1 kis fej vöröshagyma
• néhány ek olívaolaj
• 1 dl fehérbor
• 8-9 dl szárnyasalaplé
• 1 ek vaj
• 3 dkg parmezán
• só, bors
A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olívaolajon pirítani kezdjük. Pár perc után hozzáadjuk a rizst, és pirítjuk, míg átlátszóvá válik. Felöntjük a borral, majd mikor elforrt, hozzáadunk 1-2 merőkanálnyi alaplevet. Megvárjuk, míg beszívja, majd újabb merőkanálnyi adagot adunk hozzá. Folyamatos kevergetés mellett addig adagoljuk az alaplevet, míg nagyjából megpuhul a rizs (kb. 15 perc). Közben a raguhoz a felkockázott szalonnát az evőkanál vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk. Egy-két perc múlva mellédobjuk a cukkinit, majd készre pároljuk. A ragut a rizsbe keverjük, összemelegítjük, szükség szerint sóval, borssal ízesítjük, végül parmezánnal megszórva, azonnal tálaljuk.
Gorgonzolás-diós széles metélt
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg széles metélt (tagliatelle)
• 30-40 dkg gorgonzola piccante sajt
• 12 dkg dió
• 3 dl főzőtejszín
• 1 ek vaj
• só, fehér bors
A tésztát lobogva forró sós vízben megfőzzük úgy, hogy ne puhuljon meg teljesen. Leszűrjük, félretesszük. A diót felaprítjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk. A felét serpenyőbe kanalazzuk, felöntjük a tejszínnel, majd hozzáolvasztjuk a gorgonzola felét és a vajat, sózzuk, borsozzuk. Ebbe a szószba forgatjuk a tésztát, végül egy-két perc alatt készre főzzük. A maradék sajtot és diót tálaláskor a tetejére szórjuk, meghinthetjük aprított snidlinggel is.
Pljeskavica házi lepénnyel
Hozzávalók 4 személyre:
• 25 dkg darált marhahús
• 25 dkg darált sertéshús
• 10 dkg szalonna
• 1 közepes vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 csapott kk bors
• 1 kk só
• 1,5 dl szénsavas víz
• 5 dkg félkemény sajt
• olaj a sütéshez
A lepényhez:
• 30 dkg liszt
• 1,5 dl langyos víz
• 1 kk só
• 1 kk olaj
• 1 csomag szárított élesztő
• fél kk sütőpor
A pljeskavicához a szalonnát, a sajtot apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát egészen finomra aprítjuk. Az összes előkészített hozzávalót összekeverjük, és a legjobb állag elérése érdekében egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni (ha nincs annyi időnk, elég 1-2 óra). Kézzel ujjnyi vastagságú, 6-8 cm-es korongokat formázunk belőle, és a felhevített olajos serpenyőben mindkét oldalukat 2-3 percig sütjük. A lepényhez a liszt felét elkeverjük az élesztővel és a sütőporral, majd hozzáadjuk a vizet. Fél óráig hagyjuk kelni, ezután belekeverjük a sót, az olajat és a maradék lisztet. Kidagasztjuk, míg elválik az edény falától, majd 4 egyforma részre szedjük, és kör alakú pitákat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük (míg világosbarna lesz). A pljeskavicával kínáljuk, adhatunk mellé ajvárt, sült paprikát, salátát is.
Falafel (csicseriborsó-fasírt)
Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg csicseriborsó (konzerv)
• 2 gerezd fokhagyma, tisztítva
• 3 szál petrezselyem, aprítva
• 2 kk őrölt római kömény
• fél ek só
• fél kk sütőpor
• 1 fej vöröshagyma, kockázva
• 1 tojás
• őrölt csili ízlés szerint
• olaj a sütéshez
A csicseriborsót a többi hozzávalóval együtt konyhai aprítógépben vagy turmixban pépesítjük. (Akkor jó, ha még egy kicsit darabos marad a csicseriborsó, nem kell, hogy teljesen püré állagú legyen.) Fél órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Diónyi golyókat formálunk belőle, amiket lapos koronggá nyomunk össze. Felforrósított, bő zsiradékban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Melegen, de akár hidegen is tálalhatjuk. Kínálhatjuk tortillalapba tekerve, adhatunk mellé salátát, fokhagymás tejfölt.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból: |