Aktuális

Tovább nőhet a gyed havi átlagos összege

Az emelkedés elsődleges oka a jelentős minimálbér-emelés.

Több mint 6 százalékkal nőtt a gyed havi átlagos összege 2013-ban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kisgyermeket nevelő családok így akár 40 ezer forinttal is többet kaphatnak 2010-hez képest. Idén várhatóan ismét emelkedik a támogatás összege, a gyed extrának köszönhetően pedig a támogatásra jogosultak száma is tovább nőhet.

Tavaly átlagosan több mint 96 ezer forintnyi gyedet kaptak a családok havonta. 2012-höz (91 050 Ft) képest ez több mint 6 százalékos növekedést jelent. Ezzel párhuzamosan pedig a támogatás maximális összege is emelkedett. Míg 2010-ben kicsivel kevesebb, mint 103 ezer forintot (102 900), addig idén már csaknem 40 ezer forinttal többet, 140 200 forintot is kaphatnak a kisgyermekes családok.

A januárban bevezetett gyed extra hatásai már jól érződnek: az év eleje óta munka mellett is tovább kapható a gyed, így az anyukáknak nem kell választaniuk, hogy visszamennek-e a dolgozni, vagy inkább a juttatást kérik. Az év első 8 hónapjában érezhetően többen mentek vissza dolgozni, mint korábban. 92 ezerrel több nő dolgozik most, mint egy évvel korábban, és 37 százalékkal, azaz több mint egyharmadával nőtt a kisgyermekes nők aránya, akik már dolgoznak a gyermek születése után.

Forrás: Duna Híradó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top