Aktuális

Van keresnivalója egy kutyának egy étteremben?

Ti mit gondoltok arról, ha kutyákat is beengednek egy étterembe? Ha "kutyások" vagytok, akkor biztos örültök neki, ha nem, akkor meg vagy igen, vagy nem. Mindenesetre nemsokára egy országos szavazás eredménye is segít: keresik az "Ország Kutyabarát Helyét".

Országszerte mintegy nyolcszázezer kutyatartó van, 90 százalékuk együtt él a kutyájával. A Kutyabarát.hu szerkesztői szerint javul az állattartási kultúra, egyre több kutyatartó ügyel arra, hogy kutyája a többi ember és a társadalom által elvárt igényeknek megfelelően, kulturáltan viselkedjen minden helyzetben. Az emberek mindinkább társként tekintenek kutyájukra, együtt mennek sok olyan helyre, ahol kutyájuk is szívesen látott vendég. Mindezt lassan elhiszi sok vállalkozás is, amely “kinyitotta az ajtókat” a kutyák számára is, vagyis sok kávézóba, hotelbe, étterembe szabadon bemehetnek, sőt legtöbbször a kedvünkben is járnak etető-, itatótállal, fekhellyel.

A Kutyabarát portál most először pályáztatja is a helyeket: lehet szavazni, ki szerint melyik a legjobb kutyabarát hely. “Ez egy verseny, de mindenki nyer, aki indul a pályázaton: megnyeri a kutyatartók bizalmát” – mondja Sziládi-Kovács Tibor szerkesztő, aki szerint mindig a gazdától függ, mennyire jól nevelt a jószág, hiszen fontos, hogy “egyrészt ők is kényelmesen elférjenek, másrészt ne zavarják a nem kutyás vendégeket sem”.

Megnézem
Összes kép (1)

A törvényi szabályozás szerint egy magántulajdonban lévő vendéglátó egység vendégterében csak a tulajdonos engedélyével tartózkodhat kutya. Arról is a főnök dönt, hogy mekkora testű és hány eb lehet jelen, bár általában ezt már nem szokták szabályozni. Az élelmiszerboltokba a vakvezető és őrkutyák kivételével nem mehetnek be, kritika a szabályozással szemben, hogy a terápiás kutyákat is kitiltja. Ha más állattal mennénk (bár ez ritka), rájuk ugyanezek az előírások vonatkoznak. Ugyanakkor Sziládi-Kovács Tibor szerint “a kutya a legjobban nevelhető és szocializálható állat”.

Sokan úgy gondolják, nem higiénikus az ilyesmi, de a kutyások szerint ha egy ebet megfelelően ápolnak, akkor semmivel sem piszkosabb mint egy ember adott esetben, és nem terjeszt betegségeket sem. “Még nem hallottam olyat, hogy egy zárt helyen a kutyus odapiszkított volna, az pedig, hogy kéregeti-e az ételt, szintén a gazda felelőssége. A kutyát élete végéig lehet nevelni, alakítani, nincs lehetetlen eset” – szögezi le a főszervező, aki úgy számítja, a vendéglátóhelyeknek legfeljebb egy százaléka kutyabarát. Úgy véli, az ilyesmi nem rontja a gazdasági esélyeket, vagyis nem lesz attól kevesebb a vendég, hogy az adott intézménybe állatok is bemehetnek, sőt: “Megérheti, és reklámnak is jó, a kutyás vendégek ráadásul hűségesebbek.”

Eddig csaknem hatvan nevezés érkezett, de szavazni már most is lehet, egészen szeptember 15-ig.

Ti mit szóltok a “kutyás helyekhez”? Zavar az ilyesmi, vagy minél több, annál jobb?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top