Aktuális

Misi és a sátorkalap

Kétéves Jancsi fiam nem igazán mondható céltudatosnak. Egyáltalán nem izgatják az úti célok, az odavezető út sokkal érdekesebb neki. Tegnap például játszótérre mentünk, ami körülbelül hatpercnyi sétára van tőlünk, de huszonöt perc alatt sikerült megtenni az utat, mert Jancsi konkrétan minden virágot megszagolt útközben.
Misi és a sátorkalap

– Ezt is! Ezt is! – mondogatta cukin, és kérlelhetetlenül megszagolta mindet. Misi ennél már célratörőbb, de azért benne is megvan még a bóklászhatnék. Szeret több vasat tartani egyszerre a tűzben, például néha két falat között elszalad az étkezőasztaltól, hogy rúgjon egy gólt a csocsóval. De aztán visszaviharzik, szem előtt tartva azt a célt, hogy a párizsis szendvicsébe senki ne egyen bele.
A múltkor valami olyasmit játszottunk, ami Misit nem kötötte le teljesen. Részt vett a játékban, de közben egy másik projekten is dolgozott: két kezének szétnyitott és behajlított ujjait próbálta egymáshoz illeszteni. Amikor sikerült, feltette a kezét a fejére, és felkiáltott:
– Nézd, milyen vicces sapkát vettem fel! Felpróbálod? Azt hiszem, ez neked kicsi. Igen, mert ez 25-ös.
– És nekem mekkora fejem van? – érdeklődtem.
– Pontosan… 36-os – mondta Misi. (Pontosan 36 éves vagyok egyébként, talán ez is összefügghet a fejméretemmel.)
– És neked? – kérdeztem.
– Nekem 25 fejem van – mondta Misi. – Nekem 25 a fejem. Meg a Jancsinak is 25 a feje.
Később az is kiderült, hogy mi a neve ennek a kalapnak.
– Ez sátorkalap – avatott be Misi. – Neked nagy. Ez négyéveseknek való. A Jancsinak még kicsi.

A sátorkalap ugyan (még vagy már) nem volt jó nekem, de szerencsére Misi tarsolyában akad mindenféle más is.
– Papa, ez neked jól áll! – jött oda hozzám egyszer, két kezecskéjéből szárnyat formázva.
– Micsoda? – kérdeztem vissza.
Hát, ez egy 36-os lepkeszárny – mondta Misi.
– Lepkeszárnyat kapott a papa? – csodálkozott a feleségem, aki fültanúja volt az esetnek.
– Igen, mert azt mondtam a papának, hogy ez a pillangónak túl nagy – mondta Misi. Misi mindennek számon tartja a méretét, és hogy melyik méret mire elegendő.
– Papa – mondta például a múltkor –, neked olyan nagy a feneked, hogy Alma és Pandora is az öledbe ülhetnek.
Alma és Pandora két hatéves kislány, akikkel Misi Finnországban találkozott. Mély benyomást tettek rá, főleg azzal, hogy ők már hatévesek. Misi is nagyon szeretne hatéves lenni, még szerencse, hogy nem kell erre hosszan várnia, Misi ugyanis mindig annyi éves, amit épp elhatároz. És ez a méreteire is igaz. Mindenki másnak a saját méreteivel kell gazdálkodnia, attól függ, hány gyerek fér az ölébe, vagy hányas lepkeszárnyat vehet fel. Kivéve Misit. Ő fölötte áll ezeknek a dolgoknak. Ez derült ki, mikor akadt végül egy olyan sátorkalap Misi kollekciójában, ami rám is jó volt.
– Van egy nagyobb sapkám! – mondta Misi. – Ez 36-os. Nézd! Felpróbálod?
Feltette a fejemre, és alaposan szemügyre vett.
– Pontosan… nagyon jól áll! – állapította meg.
Az ember azt gondolta volna, hogy a 36-os kalap, ami nekem pontosan nagyon jól áll, Misinek talán túl nagy lesz. De Misi a fejére tette, és kiderült, hogy neki is jó!
– Nekem mindenhányas fejem van – magyarázta meg Misi. – Mert én 6 éves vagyok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top