Aktuális

A japán kormány az új példakép: öt nő a miniszterek között

Átalakította kormányát szerdán Abe Sindzó japán kormányfő, aki megvált tizenegy korábbi miniszterétől, így egyebek közt a védelmi, igazságügyi és a gazdasági tárca vezetőjétől. Ami számunkra igazán érdekes: az új miniszterek között öt nő is van.

A kormányfő célja az átszervezéssel persze nem az volt, hogy egyenjogúságot teremtsen, sokkal inkább az, hogy politikailag megszilárdítsa a kabinetet az okinavai kormányzóválasztás és a regionális választások előtt, de ez mit sem von le annak az értékéből, hogy az új kormányban nagy szerepet kaptak a nők.

Az átalakítás során megőrizte helyét a kormányfő helyettese, egyben pénzügyminiszter, Aszó Taró, Kisida Fumio külügyminiszter, akárcsak Szuga Josihide, a kabinet főtitkára és a kormány szóvivője. Az új védelmi miniszter Eto Akinori lett, a gazdasági, kereskedelmi és ipari tárcát Obucsi Juko kapta.

A nők szerepének növelése persze PR-célokat is szolgál, hiszen a viszonylagos folyamatosság ellenére csökken Abe Sindzó népszerűségi indexe. A kormányfő egyrészt a nők támogatásában bízik, másrészt a védelmi és biztonsági politika változtatásában és a régiók nagyobb támogatásában hisz.

A japán kormány az új példakép: öt nő a miniszterek között

Tőlünk is nőket követel Európa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top