Sonkás bagel zöldségekkel
Hozzávalók 8 darabhoz:
A bagelhez:
• 50 dkg kenyérliszt,
• 1 tk. só,
• 1,5 ek. cukor + 1 ek. barna cukor a főzéshez,
• 1 ek. olaj,
• 2,5 dkg friss élesztő,
• kb. 3 dl langyos víz,
• szezámmag,
• egész mák vagy napraforgómag a szóráshoz.
A feltéthez:
• 16 szelet levegőn szárított sonka,
• 2 szem paradicsom,
• 30 dkg kígyóuborka,
• 16 levél saláta,
• 8 ek. majonéz
A bagel hozzávalóit egy nagy tálba összemérjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ha a tészta fényes, rugalmas, elválik az edény falától, letakarva a duplájára kelesztjük. A tésztából teniszlabda méretű gombócokat formázunk, majd a közepüket fakanál nyelével vagy az ujjunkkal kilyukasztjuk. A lyukat alaposan kitágítjuk, nehogy összesüljön. Egy lábos vizet forralunk az evőkanálnyi barna cukorral, majd 1 percre beledobjuk a tésztakarikákat. Kivéve sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, a tetejüket megszórjuk szezám- vagy napraforgómaggal, mákkal, majd 200 °C-os sütőben pirosra sütjük. Amikor kihűlt, félbevágjuk, salátát halmozunk rá, ráfektetjük a sonkát, majd a karikákra vágott uborkát és paradicsomot, a majonézzel megkenjük, végül ráborítjuk a tetejét.
Diós-csokoládés zabkeksz
Hozzávalók 18 darabhoz:
• 12 dkg vaj,
• 8 dkg cukor,
• 15 dkg darált dió,
• 5 dkg liszt,
• 5 dkg apró szemű zabpehely,
• 1 tojás,
• 1 tk. sütőpor,
• 5 dkg étcsokoládé.
A vajat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a zabpelyhet, a tojást, a sütőport és az apróra vágott csokoládét. Összegyúrjuk, ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk. Koronggá lapítjuk őket, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük.
Mogyorós banánkenyér
Hozzávalók 12-14 szelethez:
• 10 dkg vaj,
• 12 dkg kristálycukor,
• 3 érett banán (kb. 50 dkg),
• 2 tojás,
• 25 dkg liszt,
• 10 dkg őrölt mogyoró,
• 1 tk. szódabikarbóna,
• 10 dkg egész mogyoró vagy dió,
• 1 dl tej.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a pépesített banánokat, ezt is beledolgozzuk a kézi mixerrel. A lisztet, az őrölt mogyorót, a szódabikarbónát, a tejet és 5 dkg durvára vágott mogyorót/diót is a tésztába keverünk. A masszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott–kilisztezett kenyérformába merjük, a tetejét megszórjuk a maradék 5 dkg durvára vágott mogyoróval. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Napokig puha marad.
Tonhalkrémes, paradicsomos kifli
Hozzávalók 4 kiflihez:
• 15 dkg natúr tonhal (konzerv),
• 20 dkg natúr krémsajt,
• 1 tk. mézes mustár (vagy 1 tk. mustár pár csepp mézzel keverve),
• frissen őrölt bors,
• 10 fekete, magozott olívabogyó,
• 6 olajban eltett aszalt paradicsom,
• 1 szem paradicsom, felkarikázva,
• 4 salátalevél,
• 4 kifli.
A tonhalkrémhez a tonhalat lecsepegtetjük, majd az összenyomkodott halhúst villával elkeverjük a krémsajttal, a mustárral, őrölt borssal ízesítjük, és hozzáadjuk az apróra vágott olívabogyót. A kiflit félbevágjuk, egy salátalevelet fektetünk rá, megkenjük a tonhalkrémmel, majd felcsíkozott aszalt paradicsomot és paradicsomkarikákat helyezünk rájuk, és rátesszük a tetejét.
Körtés smoothie málnával
Hozzávalók 2×3 dl-hez:
• 4 nagyobb körte (kb. 80 dkg),
• 2 dl hideg víz,
• fél citrom leve,
• 15 dkg natúr joghurt,
• 10 dkg mirelit málna,
• pár levél friss menta.
A körtéket megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiszedjük, majd a vízzel és a facsart citromlével turmixoljuk, hozzáadjuk a natúr joghurtot, aztán beledobáljuk a mirelit málnát. Mentával díszíthetjük, de a mentalevelekkel és a málnával össze is turmixolhatjuk.
Tejfölös-sajtos quesadilla zöldségekkel
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 8 lap tortilla,
• 1 nagy doboz tejföl (32 dkg),
• só,
• 25 dkg cheddar sajt, reszelve,
• paradicsom, kígyóuborka, apróra kockázva,
• olaj a serpenyő kikenéséhez.
A serpenyőt vékonyan kiolajozzuk. A tortillalapot megkenjük tejföllel, picit sózzuk, rászórjuk a zöldséget, ráreszeljük a sajtot, majd befedjük egy másik tortillalappal. A felforrósított serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük 2-2 perc alatt, végül negyedelve tálaljuk.
Csirkés szendvics baconnel, sültpaprika-szósszal
Hozzávalók 4 darabhoz:
• 4 fél csirkemellfilé (kb. 50 dkg),
• 2 ek. mustár,
• só,
• frissen őrölt bors,
• olaj a sütéshez,
• 4 szelet bacon,
• 3 dkg rukola,
• 2 kápiapaprika,
• 4 ciabatta.
A csirkemellfilét bedörzsöljük sóval, borssal, mustárral, majd kevés olajon serpenyőben pirosra sütjük, végül csíkokra szeleteljük. A szalonnát száraz serpenyőben közepes lángon pirosra sütjük. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben, kevés olajon lefedve, néha megkeverve puhára sütjük, majd leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk a mártást. A ciabattát félbevágjuk, rukolát halmozunk rá, erre jön a csíkokra vágott csirkemell, majd a pirított szalonna. A szalonnára kenünk fél evőkanálnyi mártást, majd rátesszük a szendvics tetejét.
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:
Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted! |