Aktuális

A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik

A felvágottas zsemle és a bolti péksütemény hamar unalmassá válhat egy iskolás számára, érdemes kicsit "izgalmasabb" tízórait csomagolni neki, hogy biztosan elfogyjon. Nagy Tünde megmutatja, ő mit tesz gyermekei uzsonnás dobozába.

Sonkás bagel zöldségekkel

Hozzávalók 8 darabhoz:
A bagelhez:
•    50 dkg kenyérliszt,
•    1 tk. só,
•    1,5 ek. cukor + 1 ek. barna cukor a főzéshez,
•    1 ek. olaj,
•    2,5 dkg friss élesztő,
•    kb. 3 dl langyos víz,
•    szezámmag,
•    egész mák vagy napraforgómag a szóráshoz.

A feltéthez:
•    16 szelet levegőn szárított sonka,
•    2 szem paradicsom,
•    30 dkg kígyóuborka,
•    16 levél saláta,
•    8 ek. majonéz

A bagel hozzávalóit egy nagy tálba összemérjük, majd alaposan kidagasztjuk. Ha a tészta fényes, rugalmas, elválik az edény falától, letakarva a duplájára kelesztjük. A tésztából teniszlabda méretű gombócokat formázunk, majd a közepüket fakanál nyelével vagy az ujjunkkal kilyukasztjuk. A lyukat alaposan kitágítjuk, nehogy összesüljön. Egy lábos vizet forralunk az evőkanálnyi barna cukorral, majd 1 percre beledobjuk a tésztakarikákat. Kivéve sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket, a tetejüket megszórjuk szezám- vagy napraforgómaggal, mákkal, majd 200 °C-os sütőben pirosra sütjük. Amikor kihűlt, félbevágjuk, salátát halmozunk rá, ráfektetjük a sonkát, majd a karikákra vágott uborkát és paradicsomot, a majonézzel megkenjük, végül ráborítjuk a tetejét.

A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik

Diós-csokoládés zabkeksz

Hozzávalók 18 darabhoz:
•    12 dkg vaj,
•    8 dkg cukor,
•    15 dkg darált dió,
•    5 dkg liszt,
•    5 dkg apró szemű zabpehely,
•    1 tojás,
•    1 tk. sütőpor,
•    5 dkg étcsokoládé.

A vajat a cukorral kézi mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a zabpelyhet, a tojást, a sütőport és az apróra vágott csokoládét. Összegyúrjuk, ezután a masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk. Koronggá lapítjuk őket, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kisütjük. 

A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik

Mogyorós banánkenyér

Hozzávalók 12-14 szelethez:
•    10 dkg vaj,
•    12 dkg kristálycukor,
•    3 érett banán (kb. 50 dkg),
•    2 tojás,
•    25 dkg liszt,
•    10 dkg őrölt mogyoró,
•    1 tk. szódabikarbóna,
•    10 dkg egész mogyoró vagy dió,
•    1 dl tej.

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a pépesített banánokat, ezt is beledolgozzuk a kézi mixerrel. A lisztet, az őrölt mogyorót, a szódabikarbónát, a tejet és 5 dkg durvára vágott mogyorót/diót is a tésztába keverünk. A masszát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott–kilisztezett kenyérformába merjük, a tetejét megszórjuk a maradék 5 dkg durvára vágott mogyoróval. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Napokig puha marad. 

A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik

Tonhalkrémes, paradicsomos kifli

Hozzávalók 4 kiflihez:
•    15 dkg natúr tonhal (konzerv),
•    20 dkg natúr krémsajt,
•    1 tk. mézes mustár (vagy 1 tk. mustár pár csepp mézzel keverve),
•    frissen őrölt bors,
•    10 fekete, magozott olívabogyó,
•    6 olajban eltett aszalt paradicsom,
•    1 szem paradicsom, felkarikázva,
•    4 salátalevél,
•    4 kifli.
A tonhalkrémhez a tonhalat lecsepegtetjük, majd az összenyomkodott halhúst villával elkeverjük a krémsajttal, a mustárral, őrölt borssal ízesítjük, és hozzáadjuk az apróra vágott olívabogyót. A kiflit félbevágjuk, egy salátalevelet fektetünk rá, megkenjük a tonhalkrémmel, majd felcsíkozott aszalt paradicsomot és paradicsomkarikákat helyezünk rájuk, és rátesszük a tetejét. 

A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik

Körtés smoothie málnával

Hozzávalók 2×3 dl-hez:
•    4 nagyobb körte (kb. 80 dkg),
•    2 dl hideg víz,
•    fél citrom leve,
•    15 dkg natúr joghurt,
•    10 dkg mirelit málna,
•    pár levél friss menta.
A körtéket megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiszedjük, majd a vízzel és a facsart citromlével turmixoljuk, hozzáadjuk a natúr joghurtot, aztán beledobáljuk a mirelit málnát. Mentával díszíthetjük, de a mentalevelekkel és a málnával össze is turmixolhatjuk.

A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik

Tejfölös-sajtos quesadilla zöldségekkel

Hozzávalók 4 adaghoz:
•    8 lap tortilla,
•    1 nagy doboz tejföl (32 dkg),
•    só,
•    25 dkg cheddar sajt, reszelve,
•    paradicsom, kígyóuborka, apróra kockázva,
•    olaj a serpenyő kikenéséhez.
A serpenyőt vékonyan kiolajozzuk. A tortillalapot megkenjük tejföllel, picit sózzuk, rászórjuk a zöldséget, ráreszeljük a sajtot, majd befedjük egy másik tortillalappal. A felforrósított serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük 2-2 perc alatt, végül negyedelve tálaljuk.

A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik

Csirkés szendvics baconnel, sültpaprika-szósszal

Hozzávalók 4 darabhoz:
•    4 fél csirkemellfilé (kb. 50 dkg),
•    2 ek. mustár,
•    só,
•    frissen őrölt bors,
•    olaj a sütéshez,
•    4 szelet bacon,
•    3 dkg rukola,
•    2 kápiapaprika,
•    4 ciabatta.

A csirkemellfilét bedörzsöljük sóval, borssal, mustárral, majd kevés olajon serpenyőben pirosra sütjük, végül csíkokra szeleteljük. A szalonnát száraz serpenyőben közepes lángon pirosra sütjük. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben, kevés olajon lefedve, néha megkeverve puhára sütjük, majd leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk a mártást. A ciabattát félbevágjuk, rukolát halmozunk rá, erre jön a csíkokra vágott csirkemell, majd a pirított szalonna. A szalonnára kenünk fél evőkanálnyi mártást, majd rátesszük a szendvics tetejét.

A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik
A gasztroblogger megmutatja: a legfinomabb tízóraik

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top