Aktuális

Járhatatlan utak, álló vonat, kiköltöztetés: lakóházakat is veszélyeztet a hatalmas esőzés

Továbbra is nehézségeket okoz az "eső- és árvízhelyzet" az egész országban: patakok öntöttek ki, házakat fenyeget a víz. Két megyében másod-, tizenhárom megyében és a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható, még mindig rengeteg eső miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adtak ki Komárom-Esztergom és Nógrád megyére, ahol 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. Ugyancsak sok eső várható, így elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten.
A fővárosban más gond is van: reggel fél méter mély víz állt a Béke téren, a VII. kerületben pedig az útburkolat szakadt be. Egy józsefvárosi és egy ferencvárosi vendéglátóhelyre is betört a víz.

Vidéken sem jobb a helyzet: a Nagybakónakra és Kisrécsére vezető út egy-egy szakaszát hajnalban le kellett zárni a járműforgalom elől, mert a Bakónaki-patak vize elárasztotta. Az áradás miatt mindkét település egy időre járművel megközelíthetetlenné vált, de azóta már újra megnyitották mindkét bekötőutat.

Eközben ismét elérte a múlt vasárnapi, rekordot döntő vízszintjét a Principális-csatorna Nagykanizsán. A vízmércén múlt vasárnap mérték az eddigi legmagasabb, 260 centiméteres vízállást, ami 12 centiméterrel haladta meg az 1993-ban mért korábbi rekordot.
Csaknem félméteres víz áll két ház előtt a Komárom-Esztergom megyei Bakonybánkon. A közeli utcát átvágták a víz elvezetésére.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Alsórajkon kitelepítettek egy családot az áradás miatt elöntött házukból (a falon át szivárgott be hozzájuk a víz): éjszakára a faluházban helyeztek el őket.  A Somogy megyei Mikén egy tűzfal omlott le, míg a Baranya megyei Kökényen egy ház tetőszerkezete rogyott meg. Zalaszentjakabon az áradás elöntötte a vasúti váltóházat, ezért Nagykanizsa és a Zalaszentjakab között szünetel a vonatközlekedés. Zala és Somogy megyében mintegy 1300 homokzsákot használtak fel a védekezéshez.

A tűzoltók is rengeteg riasztást kapnak: éjszaka országszerte 60 helyre vonultak ki.  Jellemzően a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék okozott gondot, de több esetben leszakadt ágak, kidőlt fák miatt is kérték a szakemberek segítségét.

Késő este délnyugat felől várhatóan újabb intenzív csapadékzóna éri el az országot, szombatra virradó éjszaka a Dunántúlon, főként a nyugatabbi tájakon valószínű jelentős mennyiségű csapadék.

A további időjárási kilátásokat megnézheted az Időkép oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top