Aktuális

Népszavazás: nem jött össze az elszakadás a skótoknak

A skót miniszterelnök-helyettes keserves csalódásnak nevezte az eredményt.

A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert.

Helyi idő szerint reggel 5 (közép-európai idő szerint 6) óra után nem sokkal, amikor a 32 választókörzetből 23-ban már bejelentették a helyi eredményeket, az összeszámolt és ismertetett voksok 54 százalékát kapta a brit unió fenntartását pártoló oldal a függetlenségpártiak 46 százalékával szemben. Ez pontosan megegyezik legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a referendum csütörtök esti befejezése után Skócia egészére közzétett előrejelzéssel, amely azt valószínűsítette, hogy az elszakadás ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

Glasgowban, a legnagyobb skót városban a voksolók 53 százaléka szavazott Skócia függetlenségére, 47 százalékuk az elszakadás ellen. Edinburgh eredményeit még nem jelentették be.

A skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor valószínűsíthető győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt – mondta péntek reggel a skót miniszterelnök-helyettes. Nicolas Sturgeon a BBC hírtelevíziónak nyilatkozva “keserves csalódásnak” nevezte a várható eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymillióan szavaztak Skócia függetlenségére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top