Aktuális

“Kérlek anyu, amikor elmész harcolni, vigyél magaddal!”

Ma már egyáltalán nincs mit csodálkozni azon, ha egy nő belép a katonaságba. Az viszont meglepő lehet, ha egy férfi harcosnak inába száll a bátorsága egy géppuskás nő láttán.

Pedig ezt állítják a kurd nők, és ez a vélemény Amerikában is. “A kurd harcosok titkos fegyverei a nők” – mondta nemrég Edward Royce, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának republikánus elnöke a New York Post-nak (jót mulatva ezen). Az IS (Iszlám Állam, de a világ a kegyetlenkedések miatt terroristacsoportként tartja számon őket – a szerk.) harcosai úgy hiszik, hogy ha egy nő öli meg őket, akkor nem jut nekik 72 szűz a Paradicsomban, sőt még az is lehet, hogy egyáltalán nem kerülnek a Paradicsomba – magyarázta.

A nők több zászlóaljban is harcolnak a kurd hadseregben, ezeknek a parancsnoka is nő. Számuk egyre magasabb, már csak azért is, mert a legtöbben személyesen is érintettek az IS elleni harcban (például azért, mert elvesztették a családtagjaikat). Ráadásul a dzsihádisták vérlázító módon bánnak a nőkkel, ami egy újabb ok arra, hogy egyre több nő ragadjon fegyvert ellenük. Nőkérdésben legutóbb nyáron hívta fel magára a figyelmet az IS, amikor elrendelte minden 11-46 év közötti nő nemi szervének megcsonkítását (az ENSZ szerint ez 4 millió nőt érinthet).

“Felvették a fegyvereket, és elmentek harcolni, hogy megvédjék Kurdisztánt, és hogy megmutassák, nincs különbség férfi és nő között. Nagyon sok nő jelentkezik önkéntesen, hogy harcolhasson. Azért csatlakoznak, mert meg akarják védeni a többi nőt a térségben”mondta egy kurd ember a BBC riporterének

Az egyik egység parancsnoka, Col Rashid szerint a nők a harchoz sok támogatást kapnak a családtagjaiktól. “Van egy tízéves lányom, és mikor ISIS-támadásokról lát videót a Facebookon, azt mondja : Kérlek anyu, amikor elmész harcolni, vigyél magaddal!”

 

A világon 30-40 millió kurd él haza nélkül (többségük Törökországban), az Irakban élő kurdok száma 6 millió. Irakban saját autonóm tartományuk van, de régóta nagyobb autonómiáért küzdenek. A harcok során többször voltak népirtás áldozatai.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top