nlc.hu
Aktuális
Szüreti finomságok – Hernyák Tomi boros receptjei

Szüreti finomságok – Hernyák Tomi boros receptjei

Az ősz egyik legnagyobb eseménye sok családban a szüret, összegyűlnek a rokonok és barátok, akiket illik megvendégelni a fáradozásért cserébe. Hernyák Tomi néhány – stílszerűen – borral készült ételt ajánl.

Szőlős csirkecombfilé mazsolás kuszkusszal

Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg csirkecombfilé
• 1 evőkanál vaj
• só
• 15 dkg fehér szőlő
• 1 csokor friss menta, aprítva
• csipet őrölt fahéj
• csipet csilipor
• 25 dkg kuszkusz
• 5 dkg mazsola
• 1 dl olaj

A csirkecombfilét felcsíkozzuk, sózzuk. A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a csirkehúst. Kb. 10 perc sütés után hozzáadjuk a megmosott szőlőszemeket, a fűszereket, illetve a vágott menta felét, majd 5 perc alatt készre főzzük. (Ha kezdene letapadni, egy kis vízzel pótoljuk az elfőtt levet.) Közben a kuszkuszhoz másfélszeres mennyiségű (kb. 3,5 dl) vizet felteszünk forrni. Beletesszük a mazsolát, 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, enyhén megsózzuk, és belekeverjük a kuszkuszt, illetve az olajat. Lefedjük, és 5 percig állni hagyjuk. Tálaláskor a maradék mentát a húshoz keverjük, majd a kuszkuszra tálaljuk.

Szüreti finomságok

Fehérboros-tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg csirkecombfilé
• 20 dkg gomba (pl. shíitake, csiperke)
• 2 szál sárgarépa
• 1 kis zellergumó
• 1 db karalábé
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 ek. aprított/szárított tárkony
• só, bors
• 2 db babérlevél
• 2 dl tejföl
• 2 dl száraz fehérbor
• néhány szál újhagyma

A csirkecombfilét vékony csíkokra vágjuk, majd 1 liter enyhén sós vízben feltesszük főni. Amikor forrni kezd, lehabozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk. Mikor már teljesen tisztán, hab nélkül rotyog a leves, hozzáadjuk egészben a vörös- és a fokhagymát, a félbevágott zellert, valamint a feldarabolt gombát és az összes fűszert.

Közben egy másik lábost felforrósítunk, beleöntjük a bort, a felére visszafőzzük és hozzáadjuk a leveshez. Kb. 1 óráig főzzük, majd kiszedjük belőle az egész vöröshagymákat és a zellert, helyette pedig beletesszük a vékony szeletekre vágott sárgarépát és karalábét. Addig főzzük, míg ezek is megpuhulnak (kb. 5-7 perc). Az elfőtt levet a végén pótoljuk. Tálalás előtt tejföllel sűríthetjük (ezzel már nem forraljuk), díszítésül pedig szórhatunk rá vékonyan felkarikázott újhagymát.

Szüreti finomságok

Vörösboros kacsacomb szalonnás burgonyával

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 db kacsacomb
• olaj
• 20 dkg shíitake gomba
• 80 dkg burgonya
• 10 dkg húsos szalonna
• 2 szál sárgarépa
• 1 kis zellergumó
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 szál rozmaring
• 2 db babérlevél
• 1 kis doboz paradicsomsűrítmény (75 g)
• 3 ek. vaj
• 3 dl száraz vörösbor

A kacsacombokat besózzuk, bőrös oldalukat 1-1 evőkanál olaj és vaj keverékén kissé megpirítjuk. Kivesszük az edényből, majd ugyanezen a zsiradékon 1 dl olaj hozzáadásával elkezdjük lepirítani a felkarikázott sárgarépákat. 2 perc múlva hozzáadjuk a feldarabolt zellert, hagymát, az aprított fokhagymát, a fűszereket. Jól lepirítjuk őket, majd amikor már forróra hevült az edény, ráöntjük a vörösbort, és pár perc alatt elpárologtatjuk az alkoholt. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, visszatesszük a húst, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a combokat.

Alacsony lángon, lefedve 2-3 óráig főzzük, amíg a combok teljesen megpuhulnak. A combokat kivesszük, leszűrjük a levet, majd tovább forraljuk, és besűrítjük. Hozzáadunk 1 evőkanál hideg vajat, hogy krémesebb legyen a mártás. A körethez a felkockázott burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, félretesszük. A maradék vajon megpirítjuk az apróra vágott szalonnát és a feldarabolt gombát, sózzuk, 5 perc alatt megpirítjuk. Kiszedjük a gombát, majd a szalonnás zsiradékba forgatjuk a főtt burgonyát, kissé összetörjük, sózzuk, borsozzuk.

Szüreti finomságok

Muskotályos crème brûlée

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 dl habtejszín (50%-os)
• 2 dl édes sárgamuskotály vagy 1 dl tokaji aszú
• 5 tojássárgája
• 10 dk kristálycukor
• 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai

Ha édes sárgamuskotályt használunk, a 2 dl-t felére elpárologtatjuk, az aszúval azonnal dolgozhatunk. A borhoz adjuk a tejszínt, a vaníliát, forrpontig melegítjük, majd levesszük a tűzről, enyhén kihűtjük. A tojássárgáját a cukor felével kihabosítjuk és a tűzre melegedni visszatett tejszínes keverékhez csorgatjuk, kicsit kevergetjük, amíg besűrűsödik.

A krémet közepes méretű szufléformákba vagy kisebb hőálló tálakba adagoljuk. A sütőt 150 °C-ra előmelegítjük, a tálkákat egy tepsibe állítjuk, majd felöntjük háromnegyedig vízzel, így gőzöljük kb. 40-50 percig a krémet. Kihűtjük. Tálalás előtt a maradék cukrot elosztjuk a desszertek tetején, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk.

Szüreti finomságok
Szüreti finomságok

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top