nlc.hu
Aktuális
Álomnyereménnyel tör be az új lottó szombaton

Álomnyereménnyel tör be az új lottó szombaton

Minden valószínűség szerint tetőfokára hág mától a lottóőrület. Mostantól az itthoni lottózókban is ringbe szállhatunk az EuroJackpot milliárdos nyereményeiért.

A csehországi, szlovákiai és magyarországi bevezetéssel immár 17 országban lehet tippelni az EuroJackpotra. A szombattól kapható szelvények drágábbak lesznek hagyományos társaiknál, de többet is lehet velük nyerni. Az alapjáték ára idehaza 640 forint, de ez nem fix összeg, az euró árfolyamának függvényében a későbbiekben változni fog majd.

Így működik

A játékban 5 fő számot kell kiválasztani az 50-ből, és két plusz számot a 10 szerencseszám közül. Aki mindezt helyesen tippeli meg, legalább 10, de akár 90 millió eurót is nyerhet. Ez forintban számolva 3 és 27 milliárd forint közötti összeget tesz ki. Vagyis ha valaki helyesen ikszel, simán bekerülhet a száz leggazdagabb magyar közé. De ahhoz, hogy valaki milliomos legyen, nem is kell eltalálni az összes számot. A kombinációk függvényében összesen további 11 nyereményszint van – néhány eurós összegektől egészen 1 millió euró fölötti nyereményekig.

A nyereményszintek nem fixek, az eladott szelvények adott százalékában állapítják meg a kifizetések mértékét. A sorsolások péntek esténként zajlanak Helsinkiben, vagyis a magyar játékosok október 10-én reménykedhetnek először. 

Álomnyereménnyel tör be az új lottó

A játék történetében az első jackpotot egy német tippelő nyerte meg a 2012. május 11-én. Ő 19,5 millió eurót, azaz 5,7 milliárd forintot tehetett zsebre. Az eddigi legnagyobb EuroJackpot-nyeremény egy finn játékosé lett – ő most szeptemberben több mint 61 millió eurónak örülhetett.

Az EuroJackpot sajátossága, hogy a nyeremény soha nem érheti el a 100 millió eurós (31 milliárd forintos) magasságot. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a főnyereményt 90 millió euró felett ki kell osztani az alatta lévő nyerőosztály nyertesei között.

Magyar sajátosság

A nyeremény a legtöbb résztvevő országban adómentes. Nálunk azonban 16 százalékos személyi jövedelemadó fogja terhelni azt. Így van ez minden más hazai lottótípusnál is, csak éppen a többi játékban az adózás utáni nyereményösszeget tüntetik fel. Az EuroJackpotnál ez azért nem működne, mert a nyereményt euróban határozzák meg, és furcsán hatna, ha nálunk kisebb főnyereményt hirdetnének, mint a többi résztvevő országban. De még így is, ha a minimális, 10 millió eurós összeggel számolunk, akkor is elég pofás összeg lesz a telitalálatos jutalma.

Magyarország csatlakozásával összesen 17 ország 270 millió lakója tippelhet a játékban. Ez azt jelenti, hogy 1 a 95 millióhoz az esély arra, hogy besöpörjük a főnyereményt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top