Aktuális

Őrült tudósok, városi bringások és kreatív kismamák akcióban

Siralmas látni a sok elhanyagolt kirakatot, de vajon tényleg semmit sem lehet kezdeni velük? Vannak, akiknek lenne ötletük, és most kaptak egy lehetőséget, hogy megmutassák magukat.

Üresen tátongó üzletek, volt bérlők hátrahagyott lomjai, felirat- és plakátfoszlányok az üvegen és az enyészet nyomai a kirakatokban. Nyomasztó, de gyakori látvány ez Budapest belvárosában. Idén ősszel azonban valami megváltozhat. Elindult egy kezdeményezés a Kortárs Építészeti Központ és a Fővárosi Önkormányzat összefogásával: pályázat útján rég elhagyott üzletekbe új bérlőket költöztettek. A szervezők célja, hogy serkentsék a vállalkozókedvet, lehetőséget adva mindazoknak, akiknek van egy jó ötletük, de – például anyagi akadályok okán – nem tudták még kipróbálni, hogy a gyakorlatban működne-e az.

Fotó: Székács Péter
Nyitás előtt a Nyitva! fesztivál             Fotó: Székács Péter

A Nyitva! fesztivál új beköltözőivel mindenki jól jár: a kezdő vállalkozók egy hónapig teljesen ingyen – bérleti díj nélkül – próbálhatják ki, működőképes-e az ötletük, az üzlettulajdonosok pedig lehet, hogy hosszabb távon is bérlőre találnak. Mi, városlakók szintén jól járunk a projekttel, hiszen a lepusztult kirakatok helyett élettel teli üzleteket láthatunk, és ha kedvünk szottyan például egy érdekes kiállítást megnézni vagy az üzletek portékáival megismerkedni, bátran megtehetjük. Lássuk, milyen új helyek nyitottak!

Kartonváros-építés és jobb agyféltekés borkóstoló: Színtér projekt

Óvodás- vagy annál idősebb korú gyereket nevelő családoknak szól a Színtér projekt, ahol minden az alkotásról, a kreativitásról, az önkifejezésről szól. Az üzletet három kreatív csapat bérli, és a fesztivál ideje alatt folyamatosan tartanak olyan workshopokat, foglalkozásokat, ahol a gyerekek minőségi eszközökkel alkothatnak. A foglalkozásokba a környezettudatosság is beépül: hulladék kartonból építhetnek a kicsik kartonvárost vagy kartonvárat.

A szülők is érdekes programok közül választhatnak. Lesz babaruhavarrás és közös főzőcske egy gasztroblogger segítségével. De valószínűleg megér egy misét a jobb agyféltekés borkóstoló is, ahol egy-egy korty után meg is festhetjük a barrique hordó zamatát és a bogyós gyümölcsök illatát.

Kirakatfestés a megnyitón   Fotó: Petra Tkalcec
Kirakatfestés a megnyitón         Fotó: Petra Tkalcec

Bicikli és társadalmi üzenet: Velofetish

A Velofetish üzletben most mi is láthatjuk a nemrég Berlinben zajos sikert aratott, a magyar városi biciklis kultúrát bemutató kiállítást. A Balkantango csapata több oldalról is körbejárta a városi bringás jelenséget. Az üzlet falain tematikusan jelenik meg a biciklizés mint kaland, mint urban art, mint tradíció, mint fétis, mint újrahasznosítás és mint divat. 

Fotó: Erdőháti Áron
A bicikli az önkifejezés része       Fotó: Erdőháti Áron

Az egyik falon az Én és a bringám fotósorozat képeit nézegetve látszik, hogy sokan nem csupán közlekedési eszközként tekintenek a biciklijükre, a paripa az önkifejezésük része. Vannak, akik az utolsó alkatrészeket is maguk szerzik be, így rakják össze egyedi biciklijüket. Sőt, az elhasználódott alkatrészeket sem dobják ki, hanem robotra, kiskutyára, maszkra hasonlító szobrocskákat készítenek belőlük.

Az üzlet egyik megrendítő kiállítási tárgya a Guruló Emlékmű. Egy félig piros, félig fehér, oldalánál behorpadt Csepel bicikli, amely a romagyilkosság áldozatainak állít emléket.

A vörös-fehér bicikli emlékeztet minket a közelmúlt etnikai gyilkosságsorozatára   Fotó: Erdőháti ÁronFotó: Erdőháti Áron
A vörös-fehér memento    Fotó: Erdőháti Áron

Őrületes találmányok testközelből: KwakLab

Találd föl magad! – ezzel a szlogennel vár a KwakLab, ahol a labor által végzett legérdekesebb kutatásokkal, újdonságokkal ismerkedhetünk meg. A természettudomány iránt érdeklődők megtekinthetik a vágott virágok tartósításához fejlesztett hűtőberendezést, a digitális noteszt, a forrórucit, a vízen lebegő betont, sőt kipróbálhatják a 3D-s nyomtatási technológiát. Még a szennyvíz mikrobáit is megleshetjük mikroszkóp alatt, de azt is megtanulhatjuk, hogyan mérjük be az akváriumunk vizét.

Ilyen a 3D-s nyomtatás  Fotó: KwakLab
Ilyen a 3D-s nyomtatás        Fotó: KwakLab

A sokszínűség menő: Kult by Menedék

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület KULT by Menedék márkanév alatt futó vállalkozása várja mindazokat, akik fogékonyak a társadalmi felelősségvállalás és divat témái iránt is. Az alkotók célja, hogy hétköznapi tárgyakkal mutassák be: a sokszínűség érték, és rengeteget tanulhatnak egymástól a különböző kultúrák képviselői.

Az első “Állati” kollekciójuk darabjaira a Bicskei Befogadó Állomáson élő afgán menekült gyerekek és a velük közvetlen kapcsolatban álló magyar gyerekek rajzai kerültek. Az új kollekció darabjai pedig feltörekvő és neves grafikusok, street art művészek alkotásait viselik magukon, amelyek a kulturális sokszínűséget, illetve a másságra való nyitást hirdetik.

Afgán gyerekek rajzai jelennek meg a pólókon  Fotó: Fodor János
Afgán gyerekek rajzai a pólókon           Fotó: Fodor János

Finomságok kicsit másképp: Naspolya Nassolda

Az édességek kedvelői is találhatnak kedvükre valót a fesztiválon. A Naspolya Nassolda üzletében egészséges édességek közül válogathatunk. A megálmodók vegetáriánusok és a nyers étkezés hívei, akik a cukorbetegek és az ételintoleranciában szenvedők számára szerettek volna alternatívát kínálni. A desszertek glutén-, tej- és tojásmentesek, sütés nélkül készülnek, kizárólag friss és természetes alapanyagból állnak, amelyeket közvetlenül a termelőktől és ökogazdaságokból szereznek be.

Egészséges és finom   Fotó: Naspolya Nassolda
Egészséges és finom               Fotó: Naspolya Nassolda

Hivatalosan október 19-ig tart a Nyitva! fesztivál, de többen is reménykednek a folytatásban. Az itt felsoroltakon kívül még hat másik projekt valósul meg.

Kedvcsinálónak itt van még több kép:

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top