Aktuális

Per helyett új mediációs szobák várják a feleket a bíróságon

Egyre többen egyezkednének.

Mediációs szobát adtak át hétfőn a Szegedi Törvényszék földszintjén – írja a Délmagyar.hu. A bírósági közvetítői eljárást két éve indították újra útnak.

“Tavaly 23, idén eddig 94 mediációt igénybe vevő ügy érkezett a bíróságra, egyre többen veszik igénybe ezt a permegelőző eljárást” – mondta a portálnak Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke. A megyében már nemcsak Szegeden, de a hódmezővásárhelyi, makói és szentesi bíróságokon is él ez a lehetőség – országosan is egyre nagyobb a kereslet rá. Nem csoda, hiszen sokaknak megéri inkább megegyezni, mint pénzt, energiát és időt ölni a peres eljárásokba.

A mediációs szobában nyugodt környezet fogadja a feleket. Végső cél, hogy a bizonyos polgári peres ügyek vagy munkaügyi problémák vitázó felei egy mindkét fél számára megoldást jelentő írásbeli megállapodást kössenek. Míg egy bírósági tárgyalás akár évekig is eltarthat, a közvetítői eljárás maximális időtartama négy hónap. Arról nem beszélve, hogy ha sikerül megegyezni, a felek még egy ajándék tollat is kapnak a mediátortól. Így már tényleg megéri!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top