Aktuális

Országos vihar: kétszáz esethez riasztották a tűzoltókat

Mintegy kétszáz esethez riasztották éjfél és reggel 8 óra között a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a viharos időjárás miatt – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

Főként kidőlt fák, letört ágak, leszakadt vezetékek, tető- és egyéb épületkárok miatt érkeztek riasztások. A Komárom-Esztergom megyei Kecskéden kidőlt egy ház tűzfala, villanyvezetékek is megrongálódtak, ezért hatvan fogyasztónál nem volt áram a reggeli órákban.
A viharkárokban eddig leginkább az ország délnyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megye érintett.

Közben visszavonták a viharos szél miatt korábban kiadott harmadfokú, piros figyelmeztetéseket, több megyében azonban továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a szél, illetve a sok eső miatt.

Az erős szél miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométert is.
    
A meteorológiai szolgálat azt írta: a hidegfrontot a reggeli órákban a Dunántúl középső és déli részén, illetve a Duna-Tisza köze nyugati részén átmenetileg 90-100 kilométeres vagy ezt meghaladó széllökések is kísérhetik. Reggel legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon lehetnek 100 kilométerest meghaladó lökések.

Napközben a középső országrészben, a Duna-Tisza közén és a Dunántúl északkeleti felén továbbra is viharos, 60-80 kilométeres szélre lehet számítani, míg 80-90 kilométer körüli széllökés inkább már csak “az arra érzékenyebb” hegyvidéki területeken, a Dunántúli-középhegység keletebbi részein fordulhat elő. A szél estére már mérséklődni kezd.

A nap folyamán várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a fővárosra másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 Celsius-fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ennél kissé melegebb is lehet. Késő este többnyire 6-10 fok várható.

Az események nyomon követhetők az Időkép.hu Percről percre rovatában, a Kisalföld.hu pedig olvasói fotókat közöl a gyülekező viharfelhőkről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top