Aktuális

Aludni kötelező, inni tilos?! – Értelmetlen szabályok az óvodákban

Huszonöt gyereknél kellenek szabályok. De miért kell az óvodásokat ágyhoz kötni nagycsoportban? És miért nem ihatnak, ha szomjasak?

Kötelező alvás

Minden tiszteletünk az óvónőké, a dadusoké, a pedagógusoké. Keveset keresnek, miközben nagyon sokat dolgoznak, sokszor erőn felül. Huszonöt-harminc gyerekhez valóban kell valamilyen rendszer. És többnyire a szabályokat sem ők hozzák. Ettől még a gyerek, aki egyszer csak egy közösségben találja magát, hirtelen számos szabállyal szembesül. Ezek egy része rendben van. Ha nem tanulta meg otthon, hogy WC után kezet kell mosni, nem árt, ha háromévesen tudatosul benne. Hogy nem tépjük ki a másik kezéből a játékot, vagy megköszönjük az ebédet. Van viszont egy rakat olyan, aminek nemcsak hogy értelme nincsen, de kifejezetten megnehezítik a gyerekek életét.

“A lányom soha, már bölcsődés korában sem volt hajlandó aludni. Sem otthon, hétvégén, sem a bölcsődében. Kétévesen is már tiltakozott ez ellen, de az óvodai három év alatt egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor aludt. Nagycsoportban már kifejezetten frusztrált volt, hiszen az alvásidő akkor is több mint másfél óra” – mondja Eszter, akinek a lánya már iskolás.

Eszteréknél az oviban több alkalommal is felvetődött a szülői értekezleteken, hogy nem lehetne-e megoldani valahogyan, hogy aki nem alszik, az csendben nézegethessen mesekönyvet, netán az egyik óvónénivel játsszanak. “A válasz minden esetben az volt, hogy nem, mert nincs rá kapacitás, könyvet meg azért nem, mert akkor más sem fog aludni. Egyszerűen nem fért a fejembe, mi ennek az oka. Ha egy gyerek álmos, az állva is elalszik, de miért nem lehet tiszteletben tartani, hogy vannak olyanok, akiknek kisebb az alvásigényük?”

Este tízig pörög

Sok szülőnek egyébként éppen az a gondja a délutáni alvással, hogy a gyerek annyira kipiheni magát délben, hogy otthon este tízkor sem tudják elaltatni. “Az alvással kapcsolatban az egyik kedvencem az volt, amikor sokáig panaszkodtak az óvónők, hogy a fiam nem hagyja a többieket aludni, mert folyamatosan mozog az ágyában. Sok időbe telt, míg megszokta az ovit, de egy kicsit mindig később aludt el, mint az átlag. Olyankor viszont már felébresztették, hogy uzsonna van. Értem én, hogy könnyebb egyszerre mozgatni a kicsiket, meg 25 gyerekkel amúgy is nehéz, de könyörgöm, minek kell felébreszteni valakit?” – teszi fel a kérdést Mariann.

Aludni kötelező, inni tilos?! - Értelmetlen szabályok az óvodákban

Hideg zuhany az iskolában

Csak hogy még mindig az alvás témakörnél maradjunk: Dórinak az a gondja, hogy míg nagycsoport legvégén is azt várják el a gyerekektől, hogy aludjanak, az iskola első napjától már épp azt, hogy ébren maradjanak. “Nálunk úgy alakult, hogy a fiam augusztus végén még ovis volt, nem tudtunk szabadságot kivenni nyár végére, de szeptembertől elkezdte az iskolát. Nehezen ment az átállás, ugyanis míg pénteken még azért szóltak neki, hogy aludjon, hétfőtől már az iskolapadban kellett ülnie.” Dóri is azon a véleményen van, hogy legalább nagycsoportban, vagy az iskola előtti időszakban fontos lenne átszoktatni a gyerekeket arra, hogy ősztől másfajta terhelésre kell számítaniuk.

Süti nem, pogácsa igen

Sok óvoda a házirendjében leszögezi: “Rendezvények céljára a szülők csak az élelmiszeripar által előállított és gyárilag csomagolt felbontatlan terméket, illetve a működési engedéllyel és HACCP rendszerrel rendelkező cukrászatból származó süteményeket hozhatnak az intézményekbe.” Anna szerint ez részben érthető: “Én leszek a felelős, ha olyan sütit hozok be a szülinapra, amitől az egész csoport megbetegszik, ha van engedély, ezzel legalább le vagyok védve. Viszont: mindig kérik, hogy farsangra, szüreti mulatságra, egyebekre, aki tud, süssön pogácsát vagy pitét. Hol ebben a logika?”

“Amikor elkezdődött a beszoktatás az oviba, és a fiam jelezte, hogy szomjas, megkérdeztem az óvónőtől, hogy hol ihat. Ő kicsit elnézően legyintett, hogy na jó, most kivételesen, de majd ha már nagy ovis lesz, fogja tudni, hogy nem ihat akármikor. Totálisan ledöbbentem. »Miért?« – tettem fel a kérdést. »Hát mert az mégis milyen lenne?« – konkrétan ezt a választ kaptam. Meg azt, hogy evés mellé kapnak inni mindig” – meséli Petra. A fia valamennyire tényleg megszokta, más kérdés, hogy mennyire normális, hogy egy kisgyereknek várnia kell arra, hogy ebéd legyen, és végre ihasson.

És akkor azt, hogy délután nem viszik ki őket ősszel vagy télen, mert rövid időre minek felöltöztetni ennyi gyereket, már nem is kommentelném…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top