Aktuális

Az angolok nem hajlandók szendvicset készíteni, ezt átengedik a magyaroknak

Angliában, úgy tűnik, nem maradt ember, aki szendvicseket tudna, akarna készíteni. Bár Northamptonben 8000 a munkanélküli, nem vállalkoznak ilyesféle munkára, így most egyenesen Magyarországra jönnek embereket keresni, akik többek között a helyi Tescókba gyártanának szendvicseket.

Anglia legnagyobb szendvics gyártó cége, a Greencore Group 300 magyar munkást szeretne alkalmazni 2016-ban nyíló új gyárában, Northamptonben. Elmondásuk szerint azért, mert ott, a helyiek között egyszerűen nem találnak ennyi embert a feladat elvégzésére. Azaz a szendvicskészítésre.

A Greencore Group főnöksége el is repül kis hazánkba, hogy felmérjék a lehetőségeket és a munkaerőkínálatot. A cég felelős a Marks & Spencer, Waitrose, Sainsbury’s, Tesco és az Asda árufeltöltéséért, úgyhogy munka akad feléjük bőven.

Az angol sajtó – ahogy azt a Daily Mailen olvashatjuk – nem fogadta kitörő örömmel a hírt, hogy tőlünk viszik hozzájuk a munkaerőt. A cikk szerint az angol szociális támogató rendszer túl nagy jólétben tartja az állampolgárokat, amivel kineveltek egy olyan generációt, amelyik már nem hajlandó bármilyen munkát elvégezni. Ezek a munkák pedig más országokból érkezők számára kapóra jönnek, hogy le tudjanak telepedni Angliában.

Ott nincsenek rászorulva erre a munkára

A Greencore HR-esének nyilatkozata is ezt támasztja alá, amiben leszögezte, hogy első körben a cég angol munkaerőt keresett a szendvicskészítésre, de rendre abba ütköztek, hogy a munkavállalók nem ezt a fajta munkát képzelték el maguknak. Nem vállalták a szendvicsezést azok sem, akik kifejezetten álláskeresők Northamptonben. Jelenleg egészen pontosan 8000 a munkanélküli épp ebben a városban, ám mivel a segélyekből is kijönnek, nem vállalnak el csak a pénzért bármit.

Magyarországon ezzel szemben fontban mérve egész más a helyzet: az éves átlagkereset nálunk 7000 font (kb. 2 800 000 Ft), míg egy ilyen szendvicskészítős munkával ennek majdnem a dupláját kereshetik ott az emberek: 13 520 angol fontot (5 408 000 Ft) évente. Ráadásul még ez az összeg növekedik lakhatási támogatással és adókedvezménnyel az EU területéről érkező, azaz a magyar munkavállalók számára. Ez egy egyedülálló bevándorlónak heti 184, a támogatásokkal együtt 254 fontot (101 600 Ft) jelent, míg egy családos külföldi munkavállalónak, két gyerekkel 543 font (217 200 Ft) a heti bére, ami éves szinten már 28 000 fontnyi (11 200 000 Ft) összegre rúg.

A problémát az angol sajtó problémázós része abban látja, hogy emiatt a jelenség miatt Angliába rengeteg képesítés nélküli vagy alulképzett bevándorló érkezik, és az elemzők szerint ez hatással lesz a szociális rendszer kimerülésére. A Greencore csak egy azok közül a nagyvállalatok közül, amelyek Kelet-Európából szeretnék a munkavállalókat beszerezni: csak ebben az évben például majdnem 8000 álláshirdetést adtak fel kifejezetten román bébiszittereket, taxisokat vagy szobalányokat keresve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top