Aktuális

A férj aláírása kell a sterilizáláshoz?

Bár semmilyen törvény nem írja elő, több kórházban a sterilizálási formanyomtatványt a férjnek vagy a feleségnek is alá kell írnia.

Aláíratni a bizonyítványt

Az én testem, az én döntésem
Az én testem, az én döntésem

“Negyvenéves leszek tavasszal, négy gyerekem van. Úgy éreztem, nem akarok többet ezzel a témával foglalkozni. A saját nőgyógyászom is a sterilizálást ajánlotta, mondván ez még a petefészekrák esélyét is csökkenti, és hormonális mellékhatása sincsen. Szóval elmentem a Szent István Kórházba, hogy megtudjam, mi a sterilizálás menete” – mondja Eszter.

De a kórházban megdöbbent attól, amit hallott. “Megkaptam a szükséges papírokat. Az asszisztens a végén azt mondta, otthon írassam alá a férjemmel is, hogy beleegyezik-e a műtétbe. Én pedig nem akartam hinni a fülemnek.” Eszter hazament, és megpróbált utánanézni, a törvény hol írja elő azt, amire az asszisztens kéri. “Sehol nem találtam ezt, de tény, hogy a Péterfy Sándor utcai Kórház oldalán, az ezzel kapcsolatos letöltendő dokumentumoknál ott van feketén-fehéren, írásban, hogy a férj hozzájárulása is kell. Ez rettenetesen megalázó szerintem, olyan, mint amikor iskolás koromban a szüleimmel kellett aláíratnom a bizonyítványomat.”

Jogszerűtlen és tragikomikus

Úgyhogy megnéztük mi, miről is szólnak a jogszabályok. Kovácsy Zsombor ügyvéd, egészségügyi szakjogász is teljesen értetlenül áll az eset előtt. Ő a jelenleg is hatályban lévő egészségügyi törvényre hivatkozik, amikor azt mondja: családtervezési célból akkor végezhető el a sterilizálás, ha az illető betöltötte a negyvenedik életévét, vagy ha három vér szerinti gyermeke van. A törvény nem tesz különbséget férfi és nő között ebből a szempontból, tehát a férfiakra pontosan ugyanezek a szabályok vonatkoznak. “Ha valóban a férj aláírását kérik, az amellett, hogy teljesen jogszerűtlen, ráadásul tragikomikus is.” A 12 hónapos várakozási időt viszont a törvény írja elő.

Egy kapcsolódó miniszteri rendelet viszont előírja a tájékoztatási kötelezettséget, vagyis azt, hogy a férjet vagy élettársat “az egyéb fogamzásgátló lehetőségekről” az egészségügyi szolgáltatóknak informálniuk kell. A 2000-es évek elején ezt már megtámadták az Alkotmánybíróságnál, sikertelenül. Kovácsy szerint a rendelkezés kissé szerencsétlen, ugyanis itt mégsem középiskolásokról van szó, akiket fel kéne világosítani, hanem 40 évet betöltött vagy háromgyerekes szülőkről.

A jelenleg is hatályos egészségügyi törvény, az 1997. évi 154. számú, tehát egyetlen szóval sem rendelkezik arról, hogy bárkinek bármi beleszólása lenne a sterilizációba. Ha a szakjogász által is említett feltételeknek megfelel az illető, akkor a kórház a 12 hónapos várakozás után köteles elvégezni a beavatkozást. Az egy évre nyilván azért van szükség, mert ez egy visszafordíthatatlan műtét.

Kötelező a tájékoztatás

Más okból, de hasonlóan aggályosnak látja a gyakorlatot a PATENT Egyesület is. Szerintük ha a sterilizációt a házastársi kapcsolatban élők esetén önkényesen mindkét fél beleegyezéséhez kötik az intézmények, akkor ezzel sértik a kérelmező fél önrendelkezési jogait, lehetetlenné téve  a kérelmező saját testére vonatkozó önálló döntését. Ráadásul személyiségi jogi aggályokat vet fel, hogy a kérelmezőnek nyilatkoznia kell magánéleti státuszáról is, azaz, hogy házastársi kapcsolatban él-e, vagy sem.

A férj aláírása kell a sterilizáláshoz?

Nincs különbség férfiak és nők között

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának andrológusa, Kopa Zsolt azt mondja lapunknak, ha egy férfi kéri a sterilizációt, akkor a feleség aláírására van szükség. “A formanyomtatványt megkapja a férfi, aláírja a felesége vagy élettársa, majd a kétszer hat hónapos várakozás után végezzük el a beavatkozást. A hozzátartozót arról kell tájékoztatni, hogy mindez visszafordíthatatlan műtétnek tekinthető.”

Legalább férfiak és nők között nem diszkriminál ez az amúgy teljesen törvénytelen előírás. És hogy mi történik akkor, ha az illetőnek nincs férje vagy felesége? Vagy nincsen élettársa? Akkor üresen hagyja ezt a rubrikát. Persze, a kérdés nem is ez, hanem az, hogy ha én döntök a saját testemről, akkor miért kell akárcsak tájékoztatni is az élettársamat erről? Tájékoztatni azt kell, aki a döntést meghozza. De nézzünk már annyira felnőttnek egy negyvenéves nőt vagy férfit, aki szült vagy nemzett három gyereket, hogy tudja, mit akar a saját testével!

Megkerestük a Szent István Kórházat és a Péterfy Sándor utcait is, hogy megtudjuk, milyen jogszabályra hivatkozva kérik az hozzátartozók aláírását. A Péterfy igazgatójának válaszát keretes írásunkban olvashatjátok, a Szent István Kórház válaszára még várunk.

A Péterfy Sándor utcai Kórház főigazgatója, Sásdi Antal emailben válaszolt kérdéseinkre. Azt írja,intézményüket rendszeresen megkeresik páciensek ezirányú kérésekkel. “Művi meddővététel esetében az egészségügyre vonatkozó törvény 6. paragrafusa szerint a beavatkozás megkezdését megelőzően az érintettet, illetve házastársi, vagy élettársi kapcsolatban élők esetében a házastársat, vagy élettársat is fel kell világosítani a beavatkozásról. Mindezt dokumentálni szükséges. Amennyiben a páciensnek sem élettársa, sem házastársa nincs, nyilván alá sem kell írniuk a nyilatkozatot. A páciensnek nyilatkoznia kell, hogy egyedül álló. Ha valamilyen családi probléma miatt (például válófélben vannak ) a betegtájékoztató nyilatkozatot a férj nem hajlandó aláírni, úgy a beavatkozás elvégezhető, de a nyilatkozaton rögzíteni kell, hogy a férj/élettárs nem volt hajlandó a tájékoztatást meghallgatni, illetve annak megtörténtéről nyilatkozni.”
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top