Aktuális

Medvék borzolják az idegeket Nógrádban

Vérengzést rendeztek a medvék egy birkafarmon. A környéken élők féltik az állataikat, és a védekezésre senki nincs felkészülve.

Októberben írtunk már arról, hogy visszaköltöztek a medvék Nógrádba. Májusban már kilőttek a megyében egy fiatal példányt, de akkor még azt is hihették a helyiek, hogy csak egy Szlovákiából átkóborolt példány volt. Ma már azonban tényként kijelenthetjük, hogy több mackó is él a Salgótarjánhoz közeli dombok között. Pár nappal ezelőtt 12 birkát pusztítottak el egy karancskeszi farmon.

M. Kiss Csaba, a Hír24 riportere ellátogatott a helyszínre, és riportot készített a gazdával, akinek juhait elkapták a medvék. Jakab Koppány 15 évig pszichológusként dolgozott Budapesten, majd egy nagy váltással állattenyésztésbe kezdett. Jelenleg 30 hektáron gazdálkodik. Azt mondja, a medvék megjelenése meglepte a helyieket.

A közelmúltban talált nyomokból és a bejelentésekből ítélve öt medve biztosan él a környéken, ha pedig ennyien vannak, akkor szaporodnak is. De a medve védett állat, így lelőni nem lehet. A legtöbb embernek pedig fogalma sincs arról, hogyan lehet békében együtt élni velük.

Jakab Koppány most úgy döntött, extraerős villanypásztorral veszi körbe háromhektáros gazdaságát, felszerel egy térfigyelő kamerát, az előkerült birkatetemeket pedig egy konténerben helyezte el, amihez hozzáférnek az állatok, ha újra a környékre tévednek. Azt reméli, addig sem az élő állatokkal foglalkoznak a medvék, amíg a maradványokat pusztítják. De ez nyilván hosszú távon nem megoldás, ezért a gazda nagyon szeretné tudni, hogyan lehet együtt élni a természetben a medvékkel.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top