Aktuális

Mennyit fizetsz, ha nincs szemüveged a vezetéshez?

Ingyenes szerviz és ingyenes látásvizsgálat. Akciót hirdetett a rendőrség, de az ellenőrzés is nagyobb lesz. De mikor kell tartalék szemüveg? És ha nincs, mennyit fizetünk?

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság idén is megrendezi Látni és látszani elnevezésű országos akcióját. Ennek keretében december 12-ig elvihetjük az autónkat az akcióban részt vevő szervizek egyikébe, ahol azt világítástechnikai szempontból térítés nélkül átvizsgálják. A csatlakozott optikákban pedig a látásunkat vizsgáltathatjuk meg, szintén díjmentesen. A cél természetesen ugyanaz, mint eddig: a biztonságosabb közlekedés.

Mivel a kampány egyben fokozottabb ellenőrzést is jelent, és rengetegen hordunk szemüveget vagy kontaktlencsét, ezekkel kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát. Mikor kell magunknál tartani a tartalék szemüveget? Vajon hogyan ellenőrzi a rendőr a kontaktlencse viselését? Milyen büntetést von maga után egy szabálysértés?

A következő válaszokat kaptuk:

– A kontaktlencsét úgy ellenőrzik, hogy rákérdeznek.
– Ha a 110-es kód szerepel a jogosítványunkban, akkor tartalék szemüveg kötelező.
– Ha 01.01-es kód szerepel a jogosítványban, akkor szemüveg kötelező.
– Ha 01.02-es kód szerepel a jogosítványban, akkor kontaktlencse kötelező.
– Ha 01.06-os kód szerepel a jogosítványban, akkor szemüveg vagy kontaktlencse kötelező.
– Ha ezt nem tartjuk be, 5-50 000 forintra büntethetnek.

Hivatalos megfogalmazásban:

A közlekedési igazgatási hatóság az egészségi alkalmassággal kapcsolatos korlátozásokat az orvos által kiállított, az állampolgár által bemutatott alkalmassági véleményben meghatározott kód alapján jegyzi be a vezetői engedélybe. Amennyiben ilyen kód szerepel a vezetői engedélyben, akkor a rendőrök a közúti ellenőrzés során a lencse használatára irányuló kérdésfeltevéssel és az ahhoz kapcsolódó tájékoztatással irányítják rá a figyelmet a közlekedési szabályok megtartására.

A tartalék szemüveg kódja a 110-es. Azoknál, akiknek vezetői engedélyében a 110-es kód szerepel, olyan mértékű a látásromlása, hogy szemüveg nélkül nem képesek vezetni. Így adott esetben ők e nélkül nem tudnának továbbközlekedni. A rendőrség a tartalék szemüveg meglétét abban az esetben ellenőrzi, amennyiben a tartalék szemüvegre vonatkozó 110-es kód szerepel a vezetői engedélyben.

A rendőri ellenőrzések elsődleges célja nem a járművezetők szankcionálása, hanem a 2014. november 6-tól december 12-ig tartó »Látni és látszani« elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampány céljainak megfelelő segítő jellegű közúti jelenlét, a figyelemfelhívás az év ezen időszakára jellemző közlekedési veszélyforrásokra. A szemüveg és/vagy a kontaktlencse használatára, a tartalék szemüveg meglétére vonatkozó szabályok megszegése kapcsán a rendőr figyelmeztethet, 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési feljelentést tehet.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top